Previše trošimo na multivitamine!

Foto: Shutterstock

JEDAN od najprodavanijih dodataka prehrani su multivitamini koji, u raznim oblicima poput tableta, kapsula, dražeja, šumećih tableta i sl., sadrže esencijalne mikronutrijente- vitamine (ponekad i minerale). U njima se uglavnom nalazi veći broj vitamina u različitim dozama, te postoji zabluda kako su oni gotovo nužan dodatak svakodnevnoj prehrani koji je važan za zdravlje, dok je s druge strane prehrana često neuravnotežena i loša. Koliko su uopće korisni i je li na njih zaista potrebno trošiti toliko novaca?

Vitamini su esencijalni organski spojevi koji su zaslužni za mnogobrojne procese u tijelu i opće je poznato kako su upravo iz tog razloga izrazito važni, stoga je vođenje računa o njihovom dostatnom unosu jedna od najvažnijih stavki u prehrani. Međutim, kad se zadovolji potrebna količina unijetih vitamina, dodatna suplementacija je u najmanju ruku nepotrebna- organizam neće imati nikakve koristi od većeg unosa.

Sportaši mogu imati benefite od povećanog unosa određenih mikronutrijenta, ali nema potrebe za nekim skupim formulama i pretjeranim doziranjem. Multivitamini mogu biti dobar dodatak ako će nadomjestiti manjak određenih vitamina koji je uzrokovan neadekvatnom prehranom. Osobe koje iz određenih razloga imaju prehranu siromašnu vitaminima zasigurno bi se trebale pobrinuti za njihovu suplementaciju. No, često se, vrlo pogrešno, uzimanje multivitamina smatra rješenjem onog pravog problema- nedostatak voća i povrća u prehrani.

Niti jedno istraživanje nije pokazalo kako dodatno unošenje vitamina kroz multivitaminske proizvode ima bilo kakve pozitivne učinke na zdravlje i prevenciju bolesti. Ukoliko vam ne manjka nekog vitamina, ne trebate brinuti, a kvalitetna prehrana osigurat će ih sigurno dovoljno jer potrebe nisu velike. Teoretski, najveću korist od multivitamina ima siromašna populacija koja si ne može priuštiti raznovrsnost namirnica, ali ironično oni ih najmanje kupuju. Farmaceutske tvrtke uporno pokušavaju stvoriti sliku o vitaminskoj deficijenciji koje zapravo i nema, a potrošača je sve više, dok je potreba zapravo vrlo mala.



 

 

Pročitajte više