San: Ključni faktor mršavljenja

Foto: Shutterstock



VEĆINA ljudi je svjesna kako je adekvatna količina sna važna, no malo rekreativaca zna kako je san izuzetno važan ako se želimo riješiti masnih naslaga i izgraditi mišiće. San ima jednu od ključnih uloga u metabolizmu energije i regulaciji hormona pa tako njegov nedostatak može znatno poremetiti sve vaše planove koje želite ostvariti treningom i dijetom. Današnji čovjek u prosjeku spava oko 1 sat manje nego prije otprilike stotinu godina, a to mu donosi mnoge zdravstvene probleme, pa i problem s prekomjernom težinom. Istraživanja pokazuju kako je nedostatak sna jedan od vodećih nezavisnih faktora koji vode ka pretilosti i poremećaju prehrane. Nedovoljno sna u razmaku od svega 4-5 dana već donosi promijene na metabolizmu i unosu hrane kod prosječnog čovjeka, a mnogi su danas neispavani i prilično duže vrijeme.

Organizam će uslijed manjka sna trošiti više kalorija dnevno, za oko 5-10%, ali će se unos kalorija još znatnije povećati zbog poremećaja u prehrani i to će rezultirati povećanjem tjelesne mase. Iako osobe s nedostatkom sna jedu znatno manje u prvom obroku i prvom dijelu dana, pokazalo se kako će u ostatku dana premašiti broj potrebnih kalorija koje organizam kasnije sprema u masne stanice; dolazi do promjena u regulaciji hormona grelina i leptina koji utječu na osjećaj gladi, odnosno sitosti. Osim toga, istraživanje je pokazalo kako se zbog umora i manjka energije neispavane osobe podsvjesno manje kreću i manje su aktivne nego za vrijeme perioda kada ostvaruju adekvatnu količinu sna. Te promijene u metabolizmu energije dovoljne su da u kratko vrijeme povećaju tjelesnu masu. Želite li izgraditi mišićnu masu, san je isto tako od velike važnosti. Naime, za vrijeme sna pojačano se luči hormon rasta koji potpomaže sintezu proteina i izgradnju mišića. Također, pokazalo se kako tek blagi nedostatak sna može smanjiti radnu sposobnost pri sportskoj aktivnosti za oko 10% što znači da trening neće biti učinkovit kao inače i mišići neće biti dovoljno stimulirani.

Nije bez razloga odmor jedna od najvažnijih sastavnica fitnessa. Bez adekvatne regeneracije ne možemo održavati metabolizam u ravnoteži i postići svoje ciljeve, a ona se događa u najvećoj mjeri upravo za vrijeme spavanja.


 
 

Pročitajte više