Ubrzaj oporavak nakon napornog treninga

Foto: Shutterstock

FITNESS VALJAK (Foam Roller) je odličan način za ubrzavanje oporavka nakon treninga. "Gnječenje" mišića poslije naporne tjelovježbe ublažava upalu razradom mišićnih adhezija i stimuliranjem cirkulacije krvi. No, valjak je samo jedan od mnogih alata koje možeš koristiti prije, nakon ili između vježbi kako bi se povećala mobilnost i ubrzao oporavak. Isprobaj neke od ova tri praktična načina.
 
Šipka
 
Iskoristi šipku za opuštanje listova i Ahilove tetive, posebice nakon trčanja. Donji dio nogu postavi na šipku (možeš i samo jednu nogu staviti na dršku bučice ili girje), te ih miči s jedne strane na drugu kako bi se razradile mišićne adhezije.
 
Elastična traka
 
Elastičnu traku učvrsti na neku sigurnu spravu koja se neće pomaknuti. Odmakni se dok ne ostane stajati iznad tvog gležnja, a zatim hodaj dok se traka dobro ne zategne. Koljeno noge koja nije obuhvaćena trakom spusti na tlo iza sebe, a koljeno ispod kojeg je traka guraj naprijed prema nožnim prstima. Ovaj pokret napravi nekoliko puta, a zatim ponovi drugom nogom.
 
Mala lopta
 
Malom loptom za vježbanje (softball) pogodit ćeš gluteus i prsa. Rezultat je mobilnost kukova i veći opseg pokreta gornjeg dijela tijela. Sjedni na loptu i stisni mišiće gluteusa, koji su često vrlo zategnuti i puno čvorića od pretjeranog sjedenja. Vidjet ćeš kako je održavanje ravnoteže na maloj lopti odličan način oporavka mišića. Ponovi s loptom između prsa i zida.
 

Pročitajte više