Veslanje - sport za jačanje tijela i duha

Foto: Shutterstock

ZNATE li da je veslanje jedan od najnapornijih sportova?
 
Tijekom veslanja u čamcu aktiviran je čitav niz mišićnih skupina, od jezgre (trbušnih mišića i mišića donjeg dijela leđa) do nogu i mišića ramenog obruča i ruku. Usporedbe radi, 45-minutni trening veslanja uspoređuje se s 1200 nožnih potisaka, a potrošnja kalorija penje se do 850!
 
Upravo zbog svih navedenih prednosti ovoga sporta, preporučuje se onima koji žele izgraditi mišićnu masu i povećati izdržljivost. No, osim tjelesne snage, ovo je sport koji će više od svega ojačati psihičku snagu - ovdje nema tima koji vas motivira, postojite samo vi, veslo, čamac i voda (ili more) - i vaša glava! Dakle, veslanje je pravi sport na kojem će se pokazati nečija odlučnost! U njemu uspijevaju samo oni najjači.
 
Zbog iznimno visoke potrošnje energije tijekom veslačkih treninga, veslači moraju imati visok unos namirnica koje im daju snagu za naporne treninge. Prema nekim procjenama, veslačeva potreba za kalorijama se penje do 5000 kalorija dnevno, ovisno o težini sportaša. Preporučeni omjer proteina, masti i ugljikohidrata jest 20:25:55.
 
O veslanju
 
Veslanje je olimpijski sport. dijeli se na dvije discipline: rimen i skul pri čemu u rimenu veslač ima jedno, a u skulu dva vesla. Utrke su odvojene po kategorijama: muški (M), žene (W), teški veslači (HWT) i laki veslači (LWT) itd. koji su zatim podijeljeni po disciplinama 8+, 4+, 1x, 2x itd.
 
Standardna (olimpijska) duljina staze je 2000 m (poželjno u pravcu) i najčešće ima šest čamaca koji se natječu u odvojenim stazama.
 
Izvor: Fit-team

Pročitajte više