"Apsolutno mi se ne da vježbati pa fit formu održavam na ova 4 načina"

Foto: 123rf

KAKO biti fit, biti snažan i zdrav, a ne živjeti klasičnim fit životom. Što kada vam se baš ne da trčati, ne volite teretane, niste baš karakter ni kada je riječ o vježbanju kod kuće - zaista, što tada?

"Ja sam sve to - ne bavim se više nikakvim sportom, ne volim vježbati, nisam ni za nekakve grupne rekreativne aktivnosti, a svejedno sam trenutno u najboljoj formi nego što sam ikada bila. Čak i boljoj nego kada sam u svojoj mladosti bila sportašica trenirajući svašta - od atletike, košarke, ronjenja, čak i jahanja.", napisala je u jednom inspirativnom članku Hilary White, jedna od autorica na portalu Pop Sugar.

"Godinama radim kao odgajateljica, čuvam i vodim brigu o djeci, pa biste mogli reći da ipak barem dio dana trčim. Za djecom. I doista, to je istina jer briga oko djece traži dosta fizičkog angažmana, ali ipak ne toliko da vas drži u top formi. Osim toga, tu su i godine pa ni metabolizam više ne radi kao nekada. Svjesna svega toga prije nekoliko godina okružila sam se raznim savjetima kako postati i ostati u formi. Da ne kažete da nisam nikada ni probala, vjerujte - bilo me je svugdje - od joge, pilatesa, boksa, bicikla, ali ništa od toga nije me držalo onoliko dugo koliko je možda trebalo.

Jednostavno - češće sam preskakala treninge nego što sam išla na njih pa sam konačno shvatila da takva vrsta vježbe jednostavno nije za mene. I mislim da po tom pitanju ima puno sličnih meni.

Zato imam poriv ispričati kako je moguće biti u super formi, bez vježbe, jer - moguće je.

Aktivna sam i bez vježbe

Gdje god treba idem pješice, nisam nikada bila lijena propješačiti kilometre i kilometre samo da pokrenem svoje tijelo, nadišem se svježeg zraka i usput stignem gdje trebam. Danas puno ljudi ne može živjeti bez automobila te čim izađu iz njega vrebaju mjesto gdje će sjeti. S takvim ritmom života ni puno vježbe vjerojatno neće puno pomoći ni vašem tijelu ni vašem organizmu.

Stojim koliko god mogu

Iako mi posao nije stojećki kao što je to mnogim ljudima koje znam, baš zbog toga što bih trebala puno sjediti radije biram mjesta gdje ću raditi stojećki. S obzirom da je moj posao vezan uz laptop ne libim se uzeti ga i staviti ga na mjesto gdje ću morati stajati i raditi, uz slušalice na ušima i plesni ritam dok stojim, radim i istežem svoje mišiće. Predivan način za zdraviji život.

Hranim se umjereno

Nisam od onih koji broje dnevni unos kalorija niti se striktno pridržavam super zdrave prehrane, ali umjerenost u svemu, jelu i piću, dokazana je za dobru liniju. A to doslovno znači umjerenost u svemu - jedem sve, ali ne u velikim količinama, moja dnevna prehrana nije unaprijed planirana na temelju unosa određenih namirnica, ali uvijek se tu nađe malo svega. No zato uvijek pazim i na količinu koju jedem. Oduvijek mi je smetalo kada se jako napuhnem nakon jela pa stoga već godinama prakticiram da ne pojedem baš sve što sam stavila na tanjur. Jedem polako, uživam u hrani i pokoji zalogaj uvijek ostavim iza sebe. Bolje da se baci u kantu nego da bude višak u mom organizmu. Tako mi probava radi bolje, a i nemam onaj višak kalorija unatoč tome što ih nikada ne zbrajam.


Moja je vježba moja zabava

Sve ovo pišem samo zato što sam se godinama zapravo mučila s vježbanjem za koje sam znala da je zdravo, ali jednostavno nisam nalazila neku preveliku zabavu u njemu, sve dok nisam konačno odustala. Odustala od treninga, zakazanih termina, odustala od toliko sportova da bi došla do života u kojem su mi dani ispunjeni aktivnosti. Meni puno zabavnijim aktivnostima - kada poželim sjednem na bicikl, kada sam sjetna odem prošetati u prirodu, zimi odem na skijanje, ljeti plivam, nemam nikakav plan i program i baš mi je zbog toga život postao puno zabavniji i puno zdraviji.

Konačno uzela konce u svoje ruke i odlučila ne robovati ničemu, već živjeti umjereno, prema svakodnevnom nahođenju. I nema mi zdravije rekreacije od te."




Pročitajte više