Četiri uobičajene navike koje mogu povećati rizik od demencije, prema studijama

Foto: Unsplash

Demencija nije specifična bolest, već opći izraz za oštećenu sposobnost pamćenja, razmišljanja ili donošenja odluka koja ometa obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Trenutno više od 55 milijuna ljudi diljem svijeta ima demenciju, a svake godine ima gotovo deset milijuna novih slučajeva, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Dakle, s obzirom na učestalost ovog sindroma, važno je znati kako ga možemo spriječiti. Stoga su znanstvenici otkrili četiri uobičajene navike koje mogu povećati rizik od demencije.

1. Pijenje alkohola

Činjenica da piće nije najbolje za naš mozak možda nije toliko čudna, jer čak i mala količina alkohola može imati štetne učinke. Studija iz 2022. pokazala je da samo dvije prosječne krigle piva ili čaše vina dnevno mogu ostariti mozak za deset godina, što zatim doprinosi demenciji. 

2. Nedovoljno sna

Poteškoće s koncentracijom, zaboravljivost i niska razina energije posljedice su manjka sna. Znanstvenici kažu da dugotrajni nedostatak sna može povećati rizik od demencije.

Studija objavljena 2021. pokazala je da oni koji spavaju šest sati ili manje noću povećavaju rizik za 30 posto u usporedbi s onima koji su spavali sedam sati ili više.

3. Malo ili nimalo tjelovježbe

Redovita tjelovježba odlična je za tijelo, ali također čini čuda za um. Prema Društvu za Alzheimerovu bolest, redovita tjelovježba može smanjiti rizik od razvoja demencije za oko 28 posto, a za 45 posto konkretno za Alzheimerovu bolest.

"Istraživanja su pokazala da je redovita tjelesna aktivnost jedan od najboljih načina za smanjenje rizika od demencije", rekao je istraživač dr. Tim Beanland za The Sun.

4. Pušenje

"Ako pušite, izlažete se mnogo većem riziku od razvoja demencije kasnije u životu", upozorava dr. Beanland. Procjenjuje se da pušenje povećava rizik od razvoja demencije za 30 do 50 posto, a neki stručnjaci ističu da se čak 14 posto slučajeva u svijetu može pripisati pušenju.

Pročitajte više