Dijetetičarke otkrivaju što se događa s našim tijelom ako svaki dan jedemo salatu

Foto: Unsplash

SALATE su prepune raznih hranjivih sastojaka, te ne iznenađuju tvrdnje da su vrlo dobre za zdravlje. Preporučuje se da se dnevno konzumiraju do četiri porcije voća i povrća za optimalno zdravlje cjelokupnog organizma. 

Jedenje salate na dnevnoj bazi vrlo pozitivno utječe na organizam, zahvaljujući hranjivim sastojcima tijelo dobiva potrebna vlakna, vitamine i minerale. Skupina dijetetičara otkriva što se točno događa s našim tijelom ako svaki dan pojedemo salatu.

Porasti će unos hranjivih tvari u organizam

Istraživanje iz 2019. godine na gotovo deset tisuća odraslih pokazalo je da su ljudi koji su jeli salatu konzumirali više vitamina A, B-6, C, E, K, folata, kolina i drugih esencijalnih nutrijenata. Rezultati ovog istraživanja poklapaju se s onima iz istraživanja provedenog 2006. godine. Istraživanje je provedeno na više od devet tisuća žena i osam tisuća muškaraca te je otkrilo da oni koji jedu salatu imaju više vitamina C i E, folne kiseline i karotenoida u svojoj prehrani, piše portal Parade.

"Salate često uključuju razno povrće, listnato povrće i druge hranjive sastojke", objašnjava dijetetičarka Trista Best te dodaje: "Ova hrana bogata je vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima, osiguravajući esencijalne hranjive tvari koje podupiru cjelokupno zdravlje."

Osjećat ćete se hidratiziranije

Iako je konzumacija vode najkorisniji i najčešći način hidratacije, nije jedini koji možete isprobati. Kako objašnjava dijetetičarka Michelle Milgrim, unos tekućine ne dolazi samo od onoga što pijemo, već i od hrane koju jedemo. Voće i povrće uglavnom se sastoji od vode, pa kada povećamo unos te hrane, prirodno poboljšavamo svoj status hidratacije, ističe ona.

Pozitivan učinak na crijeva, gušteraču i želudac

Mnoga su istraživanja pokazala da oni koji jedu salatu u organizam unose više vlakana. To potvrđuje i Milgrim koja ističe da su voće, povrće, grah, grašak i leća namirnice koje su bogate vlaknima. "Bilo da uživate u lisnatoj zelenoj salati, salati od nasjeckanog povrća, graha, žitarica ili u kombinaciji svega navedenoga, uživate u izobilju hrane bogate vlaknima", objašnjava Milgrim.

Sva ta vlakna su vrlo dobra za pravilan rad crijeva. "Vlakna potiču redovito pražnjenje crijeva, pomažu u sprječavanju zatvora i podržavaju zdrav probavni sustav", ističe Best i dodaje da vlakna doprinose razvoju korisnih bakterija u crijevima, potičući uravnotežen i uspješan crijevni mikrobiom, prenosi Parade. 

Predivna i zdrava koža

Dijetetičarka Best tvrdi da se pozitivan učinak dnevne konzumacije salate može vidjeti i na koži. "Salate, bogate hranjivim tvarima, pružaju vitamine i antioksidanse koji podržavaju zdravlje kože. Na primjer, vitamin C iz sastojaka poput paprike i agruma pomaže u sintezi kolagena, doprinoseći elastičnosti kože. Također, antioksidansi pomažu u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanih UV zrakama i zagađivačima iz okoliša", objašnjava Best. 

Lakše kontroliranje težine

Milgram kaže da su salate bogate povrćem zasitne ali i manje kalorijske, što može pomoći ljudima da izgube i kontroliraju težinu. No, dodaje da je vrlo važno što se nalazi u salati koju jedemo. S njim se složila i dijetetičarka Kelly Redfield koja dodaje da ljudi moraju pripaziti koje preljeve koriste.

"Najvažnija stvar na koju treba paziti kod salata su preljevi. Oni mogu sadržavati tonu nepotrebnih kalorija s malom nutritivnom vrijednosti. Lako se skriveni šećer, masnoća i sol 'ušuljaju' u prehranu preko preljeva", rekla je Redfield. Preporučuje jednostavan, domaći preljev od mješavine maslinovog ulja, limunovog soka, soli i balzamičnog octa.

Pročitajte više