Doživio 105 godina i otkrio tajne dugovječnosti: "Ne koristite dizala"

Foto: Youtube screenshot

DOŽIVJETI stotu zdrav i vitalan? Moguće je! Dokazao je to i japanski liječnik dr. Shigeaki Hinohara koji je godine i godine proveo proučavajući dugovječnost. Bio je jedan od onih koji je izgradio temelje japanske medicine te pomogao Japanu da postane broj jedan na tom području.

U intervjuu za Japan Times dr. Hinohara je novinarki Judit Kawaguchi iznio svoju teoriju i rekao da bi se ljudi trebali manje brinuti, ne ići u mirovinu ako to ne žele, paziti da nisu pretili, zabaviti se, uvijek ići stubama i ne slijediti slijepo baš sve ono što im njihov liječnik kaže.

Sve do svoje smrti liječnik je radio do 18 sati na dan, nakon 65. godine volontirao u bolnici i predavao na fakultetu. Preminuo je u 105. godini života, u srpnju 2017.

Ovo su neki od njegovih savjeta za dug, zdrav i kvalitetan život.

1. Ne brinite previše o prehrani ili spavanju, radije se zabavite.

"Svi se sjećamo da smo kao djeca često znali zaboraviti jesti ili spavati, a umjesto toga, vrijeme smo provodili zabavljajući se. Vjerujem da to možemo i sada kao odrasli. Najbolje je ne umarati tijelo s previše pravila kao što su ručak i spavanje."

2. Ako želite dugo živjeti, čuvajte se pretilosti.

"Ne treba se opterećivati prehranom, ali ipak trebamo paziti na to da se ne prejedamo", govorio je ovaj poznati japanski liječnik koji bi za doručak pio kavu, čašu mlijeka i sok od naranče sa žličicom maslinovog ulja. Vjerovao je da maslinovo ulje pomaže njegovom zdravlju i izgledu kože. Za ručak, koji je često preskakao jer je bio prezaposlen, jeo bi mlijeko i kekse, a za večeru povrće, ribu i rižu. Meso je konzumirao samo dva puta tjedno.

3. Ne slijedite slijepo baš sve ono što vam vaš liječnik kaže.

Dr. Hinohara je smatrao da liječnici ne mogu izliječiti baš svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je da ga pacijenti, kada im liječnik propiše neku terapiju ili pregled, pitaju bi li isto to preporučio i svojim bližnjima.

"Ako bi odgovor bio negativan, čemu se onda izlagati bespotrebnom stresu i patnji?"

4. Bol je prolazna, a zabava je najbolji način da ju se zaboravi.

Kada se dijete ozlijedi, objasnio je Hinohara, plakat će sve dok mu pažnju ne zaokupite nečim drugim. Tada će zaboraviti na bol. Isto to bi trebali primjenjivati i odrasli ljudi. Smatrao je da su glazba i životinje najbolji načini da se zaboravi na bol i da im je mjesto u bolnicama i sličnim ustanovama.

5. Uvijek idite stubama i nosite vlastite stvari.

Kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite dizala.

"Koristim stepenice, i to dvije odjednom, kako bih razbudio mišiće u svom tijelu", govorio je ovaj vitalni japanski liječnik i doživio svoj 105. rođendan.

Pročitajte više