Evo koliko je jednostavno pojesti 300 kalorija manje u danu

Foto: Instagram

AKO dnevni unos kalorija smanjite za samo 300, to bi moglo dovesti do brojnih prednosti za zdravlje kao što su smanjeni rizik od dijabetesa i bolesti srca, otkrilo je novo istraživanje.

Istraživanje je uključilo 200 odraslih osoba, mlađih od 50 godina, dobrog općeg zdravlja, kojima je rečeno da u periodu od dvije godine smanje kalorijski unos za 25 posto. Sposobnost sudionika da to učine je varirala i u prosjeku su smanjili unos kalorija za 12 posto što je oko 300 kalorija.

Znanstvenici su otkrili da je već i to polučilo pozitivan rezultat uključujući smanjenje tjelesne težine od deset posto. Iako je to skromno, dovelo je do značajnog poboljšanja razine kolesterola, krvnog tlaka, šećera u krvi i drugih markera metaboličkih bolesti.

Rezultati su pokazali smanjenu razinu biomarkera za kroničnu upalu koja je bila povezana s bolestima srca, rakom i mentalnim slabljenjem.

“Čak i malo smanjenje unosa kalorija u danu može smanjiti rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Ljudi to mogu učiniti vrlo jednostavno, recimo odricanjem grickanja nakon večere ili pokoje čaše vina”, smatra dr. William Kraus, kardiolog i profesor medicine na Sveučilištu Duke.

Kako izgleda 300 kalorija?

Šest Oreo keksa

2,4 čaše crnog vina

1,2 čokoladice od 40 grama

Čips (otprilike trećina pakiranja od 50 grama)

2,7 čaše soka od naranče

2,2 limenke Coca-Cole

100 grama sira camemberta

Pročitajte više