Evo koliko tjelovježbe vam je potrebno da biste održali mozak zdravim

Foto: Shutterstock

NOVA istraživanja pokazuju da različite vrste tjelovježbe - od aerobnih vježbi do jednostavnog istezanja - mogu pozitivno utjecati na zdravlje mozga i usporiti njegovo starenje.

Tjelovježba bilo koje vrste može djelovati protiv kognitivnog pada

Bilo da uživate u trčanju ili se jednostavno istežete na prostirci za jogu, obje vrste vježbi mogu usporiti kognitivno opadanje i održati mozak oštrim, prema nedavnoj studiji.

Studija EXERT, koju je objavio Nacionalni institut za starenje, a vodila je dr. sc. Laura Baker, psihologinja na Medicinskom fakultetu Wake Forest, poznata je kao jedna od najvećih studija do sada koja ispituje kako intenzitet vježbanja utječe na gubitak pamćenja i kognitivni pad.

Proučavanje mozga i tjelesnih aktivnosti

Tijekom 12 mjeseci 300 starijih osoba koje su prethodno prakticirale sjedilački način života vježbalo je do 45 minuta četiri dana u tjednu. Polovica sudionika radila je umjereno intenzivne aerobne vježbe, dok je druga polovica radila vježbe istezanja i ravnoteže.

Na kraju studije Baker je izvijestila da se ni u jednoj skupini nije ubrzao kognitivni pad, a skeniranje mozga nije pokazalo smanjenje hipokampusa, koji predstavlja dio mozga odgovoran za pamćenje. Kada se hipokampus smanji, mozak doživljava blago kognitivno oštećenje, a procjenjuje se da će 10 do 20 posto ljudi starijih od 65 godina s blagim kognitivnim oštećenjem razviti demenciju tijekom razdoblja od jedne godine.

Kakve koristi mozak ima od tjelovježbe?

Prethodne studije već su povezivale na redovitu aerobnu tjelovježbu i smanjeni pad kognitivnih sposobnosti. Jedna studija iz 2021. godine, objavljena u Journal of Alzheimer’s Disease, utvrdila je da aerobna tjelovježba smanjuje globalno kognitivno opadanje i preporučuje da se tjelovježba koristi kao pomoćna terapija za Alzheimerovu bolest.

Autori studije također ukazuju na druga istraživanja koja povezuju aerobne vježbe i poboljšanu fizičku funkciju, kao i bihevioralne i psihološke simptome demencije.

Iako istraživači još uvijek analiziraju kako tjelovježba može utjecati na smanjenje kognitivnih sposobnosti, trenutačno se vjeruje da povećani protok krvi bogate kisikom u mozak može poboljšati zdravlje i krvne žile te poboljšati funkciju mozga, prema Udruzi za Alzheimerovu bolest.

Unatoč tome, uz mnoštvo istraživanja koja ukazuju na dobrobiti tjelovježbe na zdravlje mozga, studija EXERT nije imala za cilj samo sagledati povezanost već i specifičnu vrstu vježbi koje djeluju na kognitivni pad - i je li intenzitet vježbanja uopće bitan.

Odaberite vježbu koju ćete raditi četiri dana u tjednu

Studija EXERT uključivala je sudionike koji su se obvezali na 30 do 45 minuta vježbanja tijekom četiri dana u tjednu, a vježbe su bile različite. Bilo da se radilo o energičnim treninzima na traci za trčanje ili vježbama istezanja za poticanje krvotoka, pokazalo se da je dosljednost ključna u zaštiti kognitivnih sposobnosti i očuvanju sposobnosti pamćenja tijekom vremena.

Ključ za uočavanje kognitivnih rezultata

Međutim, Baker ističe da je socijalna stimulacija ključna kako bi sudionici prakticirali zdrave navike, prema Associated Pressu. Sama društvena interakcija povezana je s poboljšanom kognitivnom funkcijom, tako da prijatelj koji će vas tjerati da budete odgovorni i koji će učiniti zdrave aktivnosti još ugodnijima može pomoći u održavanju oštrine mozga, prema The Healthyju.

Pročitajte više