Hladno vam je i mrzovoljni ste? Možda trebate jesti više ugljikohidrata

UGLJIKOHIDRATI su često nepravedno demonizirani. Rečeno nam je da ih se moramo odreći ako želimo smršavjeti ili pobijediti nadutost, ali zapravo treba razlikovati cjelovite ugljikohidrate od prerađenih.

"Ugljikohidrati su zapravo najvažniji izvor energije za naše tijelo. Oni su gorivo za živčani sustav, za naše organe, posebno za mozak, i mišićno tkivo", rekla je dijetetičarka Megan Hilbert.

Drugim riječima, nije isto jedemo li zob, smeđu rižu i grah ili peciva, kolače, čokoladu, slatkiše i bijeli kruh. Hilbert preporučuje cjelovite ugljikohidrate kao što su cjelovite žitarice, uključujući pšenicu, raž i ječam, voće, povrće, orašaste plodove i sjemenke, grah i mahunarke te fermentirane mliječne proizvode uključujući jogurt i kefir. A u nastavku doznajte koji znakovi mogu ukazivati na to da trebate povećati unos ugljikohidrata.

Mrzovoljni ste

Ako ste mrzovoljni, možda mozgu ne dajete gorivo koje mu je potrebno. Prema Hilbert, ovo je tipičan simptom niskog šećera u krvi koji će proći čim pojedete malo ugljikohidrata.

Hladno vam je

Hilbert kaže da je konzumiranje manje ugljikohidrata povezano s rizikom od slabijeg rada štitnjače koja igra ključnu ulogu u regulaciji tjelesne temperature.

Nemate snage za treniranje

Ugljikohidrati pokreću mišiće i bez njih možda nećete moći dati sve od sebe u teretani. Ako se lako umarate, to može biti znak da vaše tijelo treba više ugljikohidrata prije i/ili nakon vježbanja.

Imate moždanu maglu

Studije su pokazale da ljudi koji jedu manje ugljikohidrata ostvaruju lošije rezultate na testovima pamćenja.

Imate neredovitu probavu

Vlakna u ugljikohidratima iz cjelovitog zrna pomažu nam da redovito idemo na WC. Cjelovite žitarice, voće, povrće i mahunarke izvrstan su izvor vlakana, a vlakna igraju ključnu ulogu u održavanju redovitog pražnjenja crijeva.

Ne mršavite

"Iako se savjetuje da prestanemo konzumirati ugljikohidrate ako želimo smršavjeti, to zapravo može dovesti do toga da tijelo pohranjuje sve što unosimo kao mast i tako zapravo nećemo vidjeti pomak na vagi", zaključila je Hilbert.

Pročitajte više