Jednostavne stvari koje možete napraviti tijekom vikenda i brže izgubiti kilograme

Foto: Pexels

VIKENDI su rezervirani za opuštanje, bijeg iz stvarnosti uz zadivljujuću knjigu i druženje s voljenima. Sve to možete postići, a da se pritom i dalje pridržavate svojih ciljeva mršavljenja. 

"U idealnom slučaju, svakog dana imate priliku da istodobno njegujete tijelo i dušu", kaže nutricionistica Tallene Hacatoryan. "Ne ponašajte se prema vikendima kao prema danima koji ne utječu na naš napredak", upozorava ona.

Evo savjeta za jednostavne stvari koje možete raditi tijekom subote i nedjelje, a koje će vam pomoći u postizanju vaših ciljeva mršavljenja.

1. Pridržavajte se svoje redovite rutine spavanja

Hacatoryanin savjet kada je spavanje u pitanju? Ne mijenjaj ništa.

Rutinski raspored spavanja "pomoći će vašem organizmu da sagorite ono što jedete tijekom dana i da upravlja razinom šećerom u krvi", kaže Hacatoryan. 

Nedovoljno sna može aktivirati hormone gladi i može dovesti do osjećaja umora, prema Akademiji za prehranu i dijetetiku.

2. Vježbajte ujutro

Jutarnji treninzi mogu vam pomoći u postizanju ciljeva mršavljenja. Rano započinjanje dana uz aerobne vježbe dovelo je do nižeg unosa kalorija kasnije tijekom dana, kao i do značajnije promjene tjelesne težine, BMI-a i smanjenja opsega trbuha u odnosu na one koji su prakticirali večernje treninge, tvrdi se u istraživanju objavljenom u lipnju 2017. u Clinical Obesity.

3. Uživajte u jutarnjoj šalici kave

Vikend znači da imate više vremena za svoju omiljenu šalicu kave - zato uživajte u njoj! Držite se svoje kofeinske rutine čak i ako vam vikendom nije potrebna da biste funkcionirali tijekom dana.

Ritual ispijanja kave nije samo užitak, već vam doza kofeina može pomoći da sagorite više masnoće. Pijenje kave povezano je s nižim tjelesnim masnoćama za žene svih dobnih skupina, prema studiji iz srpnja 2020. objavljenoj u The Journal of Nutrition.

Osim toga, ako popijete šalicu kave prije jutarnjeg treninga, to vam može pomoći u poboljšanju performansi, prema studiji iz listopada 2019. objavljenoj u Nutrients.

4. Isplanirajte obroke

Vikend je sjajno vrijeme za početak planiranja onoga što ćete jesti tijekom idućeg tjedna, kaže Hacatoryan. Iskoristite malo vremena i odite u trgovinu kako biste se opskrbili svježim proizvodima i zdravim namirnicama za tjedan dana.

Oni koji pripremaju obroke imaju tendenciju postizanja veće raznolikosti u prehrani, a kada su u pitanju žene, planiranje obroka povezano je s manjom vjerojatnošću prekomjerne tjelesne težine, prema istraživanju iz veljače 2017. objavljenom u International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity.

5. Jedite za stolom, a ne ispred zaslona

Vjerojatno ćete jesti manje ako večerate za stolom, umjesto dok pregledavate sadržaj na telefonu ili gledate televiziju.

6. Jedite sve obroke

Hactoryan kaže da ponekad njezini klijenti preskaču obroke tijekom vikenda kako bi se počastili obilnom večerom. Ali odlazak u restoran s osjećajem izgladnjelosti velika je pogreška, kaže ona, jer time svoje tijelo možete dovesti u stresno stanje i vjerojatnije da ćete se prejesti.

7. Pazite na unos alkohola

"Mnogi ljudi vikend smatraju vremenom za piće", kaže Hacatoryan.

Ali pijenje alkohola može poništiti napredak u mršavljenju, napominje ona. Osim dodatnih kalorija, Hacatoryan kaže da alkohol može dovesti do upale, uzrokovati nakupljanje te vam povećati apetit.

8. Ostanite hidratizirani

Ostati hidratiziran je izuzetno važno za održavanje ciljeva mršavljenja, bez obzira na dan u tjednu.

Ako unesete više vode, spriječit ćete sami sebe da pijete pića koja sadrže kalorije, što može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija. Odrasli koji su pili pića zaslađena šećerom prije obroka konzumirali su 7,8 posto više kalorija u odnosu na one koji su pili vodu, prema istraživanju iz rujna 2010. objavljenom u Nutrition Reviews, navodi Livestrong.

Pročitajte više