Kako sačuvati banane da ne postanu brzo smeđe?

Foto: Shutterstock

BANANE su omiljeno voće. Prepune su kalija, ali imaju veliku manu. Mogu prebrzo sazreti, zbog čega posmeđe, iako imate dojam da ste ih tek kupili. Postoje načini pohranjivanja banana koji će vam pomoći da ostanu svježe i ukusne dulje vrijeme. 

Ovisno o trenutku kada su kupljene, banane će na radnoj površini trajati od dva do šest dana. Ako ih držite obješenima, eliminira se mogućnost da leže jedna na drugoj što ubrzava kvarenje banana. Također biste trebali banane držati podalje od sunčeve svjetlosti jer toplina može uzrokovati njihovo brže sazrijevanje. 

Kad su banane na hladnom, možete im produžiti trajnost. Narezane banane možete staviti u hermetički zatvorenu posudu ili plastičnu vrećicu pa ih spremiti u hladnjak. Tako će ostati svježe tri do četiri dana. 

Cijele banane također možete čuvati u hladnjaku, ali imajte na umu da hladna i suha klima usporava proces zrenja. Drugim riječima, ako zelene, nezrele banane stavite u hladnjak, vjerojatno će takve i ostati. Zbog toga mogu imati gorak okus. 

Dobar savjet je da banane stavite u hladnjak tek kada dostignu željenu razinu zrelosti. Nakon toga imate nekoliko dana za uživanje u voću prije nego što počnu smeđiti.

Ako banane volite dodavati u smoothie, možete pričekati da dosegnu savršenu razinu zrelosti, a potom ih izblendati i pohraniti u zamrzivač da vam uvijek budu nadohvat ruke.

Pročitajte više