Kardiokirurg dijeli pet ideja za večeru kojom ćemo srce održati zdravim

Foto: Pixabay

Večera nije samo treći obrok u danu, već i posljednja prilika u danu da tijelu damo hranjive tvari koje su mu potrebne prije spavanja. Kada biramo što ćemo večerati, važno je imati na umu koje namirnice mogu pomoći u održavanju zdravlja srca.

Prehrana s visokim udjelom zasićenih masti, soli i šećera može povećati rizik od srčanih bolesti. Najbolje je usredotočiti se na cjelovitu hranu bogatu hranjivim tvarima, koja osigurava bitne hranjive tvari.

Kardiokirurg Shyam Kolvekar rekao je da pri planiranju večere trebamo težiti unosu nemasnih proteina (perad bez kože, riba, grah, leća, tofu, mahunarke), integralnih žitarica (smeđa riža, kvinoja, tjestenina od cjelovitog zrna pšenice, ječam), povrća i zdravih masti (maslinovo ulje, avokado, orašasti plodovi, sjemenke).

"Ograničite unos soli jer ona može pridonijeti visokom krvnom tlaku, što je faktor rizika za bolesti srca", rekao je dr. Kolvekar.

Osim natrija, važno je izbjegavati trans-masti i prerađenu hranu te voditi računa o veličini porcija.

Ideje za zdravu večeru za srce, koje uključuju komponente koje je spomenuo dr. Kolvekar, su:

losos na žaru s kvinojom i povrćem
prženi tofu s povrćem i smeđom rižom
pečena piletina sa slatkim krumpirom i brokulom kuhanom na pari
vegetarijanski čili s grahom, rajčicom i začinima
tjestenina od cjelovitog zrna pšenice s umakom od rajčice, povrćem i nemasnom mljevenom puretinom.

Pročitajte više