Kardiolog je podijelio pet aktivnosti i vježbi koje pozitivno utječu na zdravlje srca

Foto: Unsplash

FIZIČKA aktivnost je jedan od najboljih načina za očuvanje zdravlja srca. Redovita rutina vježbanja može smanjiti rizik od razvoja bolesti srca na više načina: snižava krvni tlak, smanjuje rizik od razvoja dijabetesa, pomaže u održavanju zdrave tjelesne težine i smanjuje upale u cijelom tijelu.

No, ako niste netko tko će svaki dan izdvojiti vrijeme za tjelovježbu, kardiolog dr. Shyam Kolvekar naveo je još neke aktivnosti koje možete isprobati, a da nije samo klasično vježbanje sa spravama u teretani ili kod kuće.

Za većinu ovih aktivnosti nije potrebna nikakva dodatna oprema

Dr. Kolvekar je istaknuo četiri aktivnosti koje možete isprobati, koje dobro utječu na zdravlje srca, a usput će vam pomoći i da se dobro zabavite. Aktivnosti koje preporučuje dio su aerobnih vježbi koje utječu i pokreću rad cijelog organizma. 

Kao prvu aktivnost, dr. Kolvekar ističe brzo hodanje. Objašnjava da je brzo hodanje "pristupačna vježba koja se može izvoditi gotovo bilo gdje". Ova vježba može se izvoditi i na spravama, primjerice na traci za trčanje, ali odlazak u šetnju na svježi zrak mogao bi biti bolja opcija.

Trčanje je aktivnost većeg intenziteta koja će vam s vremenom pomoći da dođete u formu, dobro utječe na mentalno zdravlje kao i na zdravlje srca. Liječnik je za trčanje istaknuo da "može poboljšati kardiovaskularnu kondiciju", prenosi Express. Na njegovu popisu nalazi se i vožnja bicikla za koju ističe da je izvrsna aerobna vježba. Nije važno koristite li sobni ili drugu vrstu bicikla, rezultat i aktivnost mišića unutar tijela su isti.

Možda je najzahtjevnija aktivnost na popisu kardiologa plivanje, ponajviše zato što mnogi ljudi ne rade pravilne pokrete dok plivaju i time ne aktiviraju sve potrebne mišiće. Kardiolog ističe da je plivanje "korisna vježba za cijelo tijelo koja je nježna za zglobove".

Za posljednju aktivnost bit će vam potrebna samo dobra glazba. Aktivnost koja utječe na zdravlje srca je i ples, ističe kardiolog. Bavljenje plesom, bilo na tečaju ili kod kuće, može biti "zabavan i dobar način za ubrzavanje otkucaja srca i dobro raspoloženje", objašnjava on.

Pročitajte više