Liječnici studentici pripisali simptome čestom pijenju alkohola. Imala je rak

Foto: Shutterstock

KAD je Georgia Ford otišla liječniku s čudnim osjećajem u želucu nalik na žgaravicu, iskreno mu je priznala i da pije alkohol. "Da, pijem, puno pijem", rekla je Ford, 20-godišnja studentica prava na Sveučilištu Exeter.

Otpustio ju je pripisavši joj tablete koje pomažu u zaštiti želučane sluznice, no činilo se da nisu djelovale čak ni kad je uzela pauzu od alkohola, piše The Insider.

Promašena dijagnoza

Mjesecima kasnije bolovi u leđima bili su toliko jaki da je jedva mogla ležati, prema New York Postu. Također je trpjela jak kašalj koji je dovodio do povraćanja i naposljetku gubitka težine, ali liječnici nisu bili zabrinuti.

"Zapravo su rekli da je to sve u mojoj glavi i da uopće nisam bolesna", rekla je Ford. "Rekla sam: 'Ne mogu vjerovati da imam toliko teških simptoma i da je sve to u mojoj glavi.'" Čak i nakon što je završila na Hitnoj iskašljavajući krv i nakon što su joj nakon pretraga pronađene mrlje na plućima, liječnici su rekli da to nije ništa opasno po život.

Sve to vrijeme bolovala je od raka

Nakon što je rezervirala termin kod liječnika u privatnoj klinici više od šest mjeseci nakon što su njezini simptomi počeli, Ford je saznala da ima papilarni karcinom bubrežnih stanica tipa 2. Rijetka vrsta raka bubrega proširila se na njena pluća, jetru, limfne čvorove i kosti. U toj fazi petogodišnja stopa preživljavanja iznosi 8%, prema Healthlineu.

Ford je pokrenula akciju prikupljanja sredstava za plaćanje svog liječenja te je rekla da je provela dva tjedna u stacionarnoj onkološkoj jedinici, podvrgnuta dvjema vrstama liječenja, uključujući imunoterapiju, i da je posjetila specijalističkog konzultanta u Londonu.

Rekla je da ne zna bi li njena priča bila drugačija da je ranije dobila pravu dijagnozu. "To je jedno od onih pitanja koje nikad neću znati, ali se uvijek pitam", rekla je. "Ako mislite da nešto nije u redu, morate se truditi i dalje."

Istraživanja pokazuju da žene dulje čekaju na dijagnozu raka i srčanih bolesti nego muškarci

Jedna studija pokazala je da je kod mlađih žena dva puta veća vjerojatnost da će im medicinski stručnjak postaviti dijagnozu mentalnog zdravlja kad su njihovi simptomi više upućivali na srčanu bolest nego što je to slučaj kad je pacijent mladić.

Pročitajte više