Liječnici upozoravaju da ove promjene na rukama mogu biti znak bolesti

Foto: Shutterstock

NAŠA tijela su čudesna. Imaju niz pouzdanih dijagnostičkih indikatora koje funkcioniraju kao lampica za provjeru motora u automobilima, ukazujući na probleme koji se možda događaju iznutra.

Jedan od takvih pokazatelja može biti izgled ruku ili osjećaj u njima, kako piše stranica Eat This, Not That.

Tremor

Ako vam se jedna ili obje ruke tresu, to se zove tremor - nenamjerna kontrakcija mišića. To može biti znak neurološkog poremećaja poput Parkinsonove bolesti ili multiple skleroze (MS). Drugi manje ozbiljni uzroci uključuju konzumaciju kofeina, stres, nedostatak sna ili preaktivnu štitnjaču. Neki lijekovi također mogu uzrokovati drhtanje ruku, a i osoba koja prolazi kroz odvikavanje od alkohola također bi to mogla iskusiti.

Plava boja ispod noktiju

Većina ljudi je doživjela ozljedu prsta, a nakon ozljede je ostala modrica ispod nokta. Ipak, ako primijetite da je koža ispod nekoliko vaših noktiju plavkasta, to može ukazivati na ozbiljno stanje koje se zove cijanoza. Radi se o nedostatku kisika u krvi i može biti uzrokovana ozbiljnim poremećajem srca ili pluća, kao što su kronična opstruktivna plućna bolest, zatajenje srca ili plućna embolija. Potrebno se odmah obratiti liječniku.

Žutilo kože

Ako vam je koža na rukama žuta, to bi mogao biti znak žutice, problema s jetrom, žučnim mjehurom, žučnim kanalićima ili gušteračom. Žutica nastaje kada se tvar koja se zove bilirubin nakuplja u krvi. Inače jetra obrađuje bilirubin, ali ponekad, ako je jetra oštećena ili postoje problemi s nekim drugim organima, bilirubin se počne nakupljati ispod kože.

Natečeni zglobovi

Ako su vam zglobovi crveni, natečeni ili osjetljivi, to bi mogao biti znak artritisa. Dvije najčešće vrste artritisa su osteoartritis i reumatoidni artritis. Osteoartritis nastaje kada se zaštitna hrskavica između zglobova istroši. Reumatoidni artritis je autoimuna bolest u kojoj tijelo samo napada područje zglobova. Iako ne postoji lijek, fizikalna terapija i lijekovi mogu pružiti olakšanje.

Oticanje ruku

Ako je vaša ruka natečena, to bi moglo značiti da vaše tijelo zadržava više tekućine nego što bi trebalo. Razlozi mogu biti trudnoća, prehrana koja sadrži previše natrija ili čak problemi sa štitnjačom, bubrezima ili jetrom.

Pročitajte više