Ljudi koji piju crno vino imaju ravnije trbuhe od onih koji piju žestice ili pivo

Foto: Shutterstock

KONZUMIRANJE crnog vina umjesto piva ili žestokih pića povezano je s manje masti na trbuhu, kaže nova studija objavljena u časopisu Obesity Science & Practice.

Istraživači su proučili podatke prikupljene od 1869 odraslih bijelaca u dobi od 40 do 79 godina i otkrili da oni koji piju crno vino imaju manje visceralne masti, što je masnoća koja obavija trbušne organe i povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i metaboličkog sindroma.

Sudionici istraživanja sami su prijavljivali koja alkoholna pića konzumiraju, a izmjereni su im visina, težina, sastav tijela i uzeti su im uzorci krvi. 

Istraživači su također otkrili da oni koji piju bijelo vino u umjerenim količinama imaju bolju mineralnu gustoću kostiju, napisala je autorica studije Brittany Larsen.

Međutim, nutricionistica Rhiannon Lambert rekla je za Insider da postoji mnogo varijabli koje su mogle utjecati na ove nalaze, a ni jedan alkohol se ne bi trebao smatrati zdravim pićem.

"Alkohol nema nutritivne prednosti koje bi opravdale njegovo ispijanje", izjavila je Lambert. 

Crveno vino ima više polifenola nego bijelo

Crveno vino sadrži organske spojeve zvane polifenoli i ima ih oko deset puta više od bijelog, istaknula je Lambert.

"Njihova antioksidativna i protuupalna svojstva mogu imati preventivne i/ili terapijske učinke na kardiovaskularne bolesti, neurodegenerativne poremećaje, rak i pretilost", pojasnila je te dodala da oni koji piju crno vino mogu imati manje trbušne masti jer je riječ o piću koje se češće konzumira u umjerenim količinama, za razliku od drugih vrsta alkohola, s kojima se uglavnom pretjeruje. 

Žestoka pića, osobito džin i votka, često su izbor onih koji paze na svoju težinu jer su manje kalorična od piva, vina i koktela. Primjerice, jedan džin i dijetalni tonik mogu imati oko 90 kalorija, dok je u čaši bijelog vina od 250 mililitara 200 kalorija. 

Međutim, Lambert kaže da pića, ako se žestice miješaju sa sokovima, mogu biti bogata šećerom pa je najbolje kombinirati ih s limetom. 

U konačnici, umjerenost je ključna. 

"Teže i dugotrajnije pijenje može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući povišen krvni tlak, bolesti srca, bolesti jetre i depresiju", poručila je Lambert, dodajući da alkohol također otvara apetit, što dovodi do toga da ljudi jedu više.

Pročitajte više