Nova studija otkrila je koliko dana u tjednu trebamo trenirati za najbolje rezultate

Foto: Unsplash

ZNANSTVENICI dugo pokušavaju dokučiti je li tjelovježba učinkovitija kada su treninzi duži ili kada su češći. Nedavna studija Sveučilišta Edith Cowan imala je za cilj odgovoriti na pitanje koliko je točno treninga potrebno svaki tjedan da bi se vidjeli najbolji rezultati.

Kako bi proveli test, istraživači su podijelili sudionike u dvije skupine. Jedna grupa izvodila je vježbe dva dana u tjednu, a druga je radila istu stvar tri dana u tjednu.

"Prethodni rezultat pokazao je da je redovita, kraća tjelovježba korisnija od jednog ili dva velika treninga u tjednu. Novi rezultati sugeriraju da su potrebna najmanje tri dana u tjednu da bismo vidjeli rezultate", rekao je profesor Ken Nosaka, voditelj studije.

Na kraju istraživanja uvedena je još jedna skupina koja je trenirala pet dana u tjednu. Imali su 10 posto veće povećanje snage od onih koji su vježbali tri dana.

"Ipak, treba imati na umu da je mišićima potreban odmor kako biste poboljšali svoju snagu i mišićnu masu. Ali zaključak je da mišiće treba češće stimulirati", zaključio je profesor Nosaka.

Pročitajte više