Nutricionisti otkrili: “Ova hrana smatra se nezdravom, ali i nije toliko loša”

Foto: Pexels

LJUDI su uvjereni da su neke namirnice nezdrave pa ih izbjegavaju pod svaku cijenu. Osim činjenice da restriktivna prehrana nije dobra ideja, moglo bi vas iznenaditi da mnoge namirnice koje možda smatrate "lošima" zapravo nisu toliko strašne koliko vam se čini. Zapravo, savjet nutricionista je da jedete sve jer i ono što nije nužno na popisu zdrave hrane, ne škodi ako se konzumira u umjerenim količinama.

Ulja za kuhanje

Ulja se smatraju lošima jer sadrže puno masnoća. Iako ne želite hranu natapati u ulju, riječ je o dobroj vrsti masti.

"Neka su ulja bolja od drugih. Savjetujem maslinovo, laneno ili ulje avokada. Svaka od tih vrsta ulja sadrži nezasićene masne kiseline koje su zdrave za srce i općenito je dostupna u hladno prešanim sortama koje zagrijanom ekstrakcijom ne smanjuju korisne spojeve", kaže nutricionist John Fawkes za Delish.

Crveno meso

Crveno meso nije savršeno, ali ne morate ga izbjegavati pod svaku cijenu.

"Često se povezuje s povećanim rizikom od bolesti koronarnih arterija, ali studija iz 2012. je pokazala da se rizik razlikuje ovisno o količini natrija u prerađenom mesu", kaže dr. Alex Schwartz. 

Njegov savjet je da upamtite da je crveno meso izvor bjelančevina te da sadrži puno željeza i vitamina B12, ali da uvijek odaberete odrezak, a izbjegavate slaninu ili hrenovke.

Kokteli

Kokteli slove za neprijatelje zdravlja jer sadrže alkohol i šećer. Ali nekoliko pića neće se odraziti na vaš životni stil.

Nutricionistica Lindsay Wandzilak preporučuje da se odlučite za tekilu koja je biljnog podrijetla i tijelo je lakše metabolizira, što znači manje mamurluka, manje upala, manje kalorija na bazi škroba i trbušnih masnoća.

Bijeli kruh

Mnogi nikad ne bi prihvatili krišku bijelog kruha. U pravu su ako kupuju tipični bijeli kruh u prehrambenim trgovinama jer on nema nikakve prehrambene vrijednosti. Međutim, dr. Schwartz savjetuje da sami pripremite bijeli kruh.

"Tako kontrolirate sastojke i ne trebate brinuti zbog aditiva", dodaje.

Pizza

Pizza može biti puna masnoća i kalorija, ali i ne mora. 

"Napravite sami pizzu s tankom korom, prelijte je rajčicom i dodajte nemasni sir pa je pizza posve drugačija", kaže dijetetičarka Donna Rose.

Krumpir

Krumpira se klone svi koji izbjegavaju ugljikohidrate, ali ne moraju. 

"Bijeli krumpir ima puno vitamina B, kalija, folata, magnezija i vitamina C, plus solidnu dozu vlakana po obroku. Klonite se prženog i krumpira pečenog u puno masti", poručuje Fawkes te dodaje da je i slatki krumpir ukusna opcija.

Pročitajte više