Nutricionisti upozoravaju da stvarno postoji pogrešno vrijeme za večeru

Foto: Pexels

U SAD-u se večera obično poslužuje oko 18 sati, dok je Hrvati najčešće serviraju oko 20 sati. U Španjolskoj možda neće početi prije 21 sat. Svatko ima drugačiji pristup večeri - od onoga što jede do načina kako i s kim jede. No vremenski okvir u kojem večeramo može imati utjecaj na naše cjelokupno zdravlje.

Nutricionistica Megan DeChatelets ističe da sve ovisi o metabolizmu, koji se usporava kako se dan približava kraju.

"Što kasnije jedete, vaše tijelo manje radi na metabolizmu hrane. Zato se nakon kasnog obroka i dalje možemo osjećati gladnima, što je i potvrdila studija koju su 2022. proveli istraživači s Harvarda", rekla je.

Istraživači s Harvarda također su otkrili da tijelo sporije sagorijeva kalorije nakon kasne večere. Osim toga, vjeruje se da kasno unesene kalorije tijelo skladišti u obliku masti.

"Večera preblizu odlasku na spavanje može pridonijeti metaboličkoj neravnoteži i poteškoćama u kontroli tjelesne težine", dodala je.

Savjetnica za prehranu Sarah Lynn smatra da je potrebno odvojiti najmanje tri sata između večere i spavanja. Tako će tijelo probaviti obrok i tijekom noći se kvalitetno odmoriti, umjesto da je fokusirano na probavu.

"Kasna večera s vremena na vrijeme nije smak svijeta, ali u takvim okolnostima je dobra ideja pojesti manju porciju", poručila je.

Pročitajte više