Odrasle osobe bi uskoro mogle piti ljudsko mlijeko, pokazuju istraživanja

Foto: 123RF

SVI znamo da je majčino mlijeko najbolja i najkvalitetnija hrana za bebu, a čak ga i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje kao jedinu hranu koju beba treba jesti u prvih šest mjeseci života. Osim što je majčino mlijeko zdravo za bebe, prema novim istraživanjima, to vrijedi i za odrasle osobe.

Majčino mlijeko sve je traženiji dodatak prehrani muškaraca koji žele imati bicepse i tricepse, a kupuju ga izravno od majki koje doje. Internetski forumi na kojima se okupljaju bodybuilderi preplavljeni su komentarima o utjecajima majčina mlijeka na izgradnju mišića i izgaranje masti. Kao dokaz njegove uspješnosti navode brz rast dojenčadi, ističu da je mlijeko puno hormona rasta i može se smatrati ultimativnom anaboličkom hranom.

Prema nekim stručnjacima majčino mlijeko, ili barem određeni sastojci unutar njega, mogu bi biti jako veliki napredak u zdravstvu.

Sve veći interest oko majčinog mlijeka vrti se oko jednog sastojka, oligosaharida.

Oligosaharidi ljudskog mlijeka su neprobavljivi šećeri i to je treća najveća komponenta u majčinom mlijeku, nakon laktoze i masti.

Ono što je toliko posebno kod ovog sastojka je što ih probavni sustav ne razgrađuje pa tako može doći do debelog crijeva i pomoći bakterijama da napreduju. Dodavanjem probiotika u prehranu zbog kemijskih procesa započinje probava oligosaharida i time se iskorištava puni hranjiv potencijal ovog šećera.

Studije su pokazale kako oligosaharidi iz ljudskog mlijeka pomažu ojačati imunološki sustav i poboljšati zdravlje crijeva. Postoje neka istraživanja koja govore kako bi ovaj sastojak mogao pomoći i kod kognitivnih funkcija.

Zašto je zdravlje crijeva toliko važno?

Prema istraživanju sa Sveučilišta u Koloradu, promjene mikrobioma crijeva mogu povećati naše šanse za kardiovaskularne bolesti, pogotovo kako naše tijelo stari. Dok je drugo istraživanje, objavljeno u International Journal of Science, istaknulo vezu između zdravlja crijeva i depresije.

"Još uvijek smo na niskoj razini znanja o složenim odnosima između mikroba u našim crijevima i ljudskih stanica. Tek otkrivamo načine na koje probiotici, polifenoli (biljni antioksidansi), pa čak i oligosaharidi iz ljudskog mlijeka mogu koristiti za modificiranje i poticanje rasta naših dobrih mikroba u crijevima", objašnjava nutricionistkinja Petronella Ravenshear.

Pročitajte više