Ovo je popis namirnica koje vam mogu pomoći da se osjećate i izgledate mlađe

Foto: Shutterstock

AKO vjerujemo onima koji kažu da smo ono što jedemo, trebali bismo dobro pripaziti na svoju prehranu. Fox News je izabrao nutricioniste koji su ponudili nekoliko najboljih namirnica za zdravlje, pomlađivanje i osjećaj lepršavosti.

Artičoke

Ako želite da se vaše tijelo osjeća mlado i snažno, stručnjaci kažu da trebate jesti artičoke kao dio zdrave, uravnotežene prehrane. "Glavni antioksidansi i fitonutrijenti u artičokama su kvercetin, rutin, galna kiselina i cinarin. Oni su neophodni kako bi naše stanice bile zdrave i vitalne", kaže Kylie Ivanir, registrirana dijetetičarka koja vodi privatnu ordinaciju.

"Artičoke su jedna od namirnica s najvećom količinom vlakana, s čak sedam grama vlakana po artičoki. Vlakna potiču protuupalne procese, hrane zdrave bakterije u crijevima i pomažu u recikliranju kolesterola putem probavnog trakta", kaže Ivanir, citirajući istraživanje o artičokama i zdravlju iz 2018. objavljeno u Nacionalnoj medicinskoj knjižnici.

Šipak

Ovo voće vrijedi dodati u svoju prehranu zbog brojnih snažnih zdravstvenih prednosti, kaže Ivanir. "Šipak je bogat vitaminom C i sadrži mnoge snažne antioksidanse, uključujući flavonoide i antocijanine. Zajedno, ove hranjive tvari pomažu zaštititi naše stanice od stresa i oksidativnog oštećenja koji su normalni dio starenja. Sjemenke, kora i sok šipka također sadrže snažne fitokemikalije protiv starenja", kaže Ivanir.

Klice brokule

Klice brokule sadrže veliku količinu sulforafana, za koji Ivanir kaže da je čudesni spoj u području protiv starenja.

"Sulforafan produljuje životni vijek stanica i sprječava neurodegeneraciju povezanu s procesom starenja. Sulforafan se također može naći u brokuli i drugom povrću, ali ga je 10 puta više u klicama brokule", kaže Ivanir, ističući istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu GeroScience o sulforafanu.

Borovnice

Ove malene ljubičasto-plave bobice nevjerojatne su za vaše zdravlje. "Borovnice su bogate određenim protuupalnim polifenolima poznatim kao flavonoidi koji se bore protiv oštećenja DNK i usporavaju oštećenja moždanih stanica uzrokovanih starenjem", kaže Ivanir, pozivajući se na istraživanje o borovnicama i njihovim zdravstvenim prednostima iz 2020.

Ivanir napominje da su borovnice bogate i vitaminom C, "koji je preteča za proizvodnju kolagena u tijelu" te je učinkovitiji u očuvanju kolagena nego suplementacija.

Krumpiri

Landau kaže da kada se krumpir skuha, a zatim ohladi, nastaje otporan škrob.  "Otporni škrob se ne probavlja dok putuje kroz gastrointestinalni trakt", kaže Landau. "Umjesto toga, fermentiraju ga korisne bakterije koje žive u crijevima. Ovaj proces fermentacije oslobađa nusproizvode koji poboljšavaju tjelesni inzulinski odgovor, koji pomaže u sprječavanju nakupljanja masti oko trbuha. Trbušna masnoća u velikoj je korelaciji s dijabetesom.

Kefir i kiseli kupus

Kefir, fermentirani mliječni napitak, i kiseli kupus, koji je zapravo fermentirani kupus, "su probiotici, što znači da sadrže trilijune zdravih bakterija", kaže Ivanir.

"Ovo je bitno za održavanje mladosti jer naše zdrave crijevne bakterije opadaju s godinama. Održavanje našeg mikrobioma može imati dalekosežne zdravstvene učinke jer crijeva igraju ključnu ulogu u mnogim tjelesnim sustavima kao što su naše imunološko zdravlje, recikliranje hormona, proizvodnja serotonina i apsorpcija hranjivih tvari", kaže ona, citirajući znanstveni pregled o ulozi probiotika u starenju crijeva.

Goveđa jetra

Goveđa jetra hranjena travom jedna je od namirnica s najbogatijim hranjivim tvarima, navodi Ivanir. "To je bogat izvor vitamina topivih u mastima, A, D, E i K, koji svi imaju ulogu u održavanju zdrave kože. Posebno su vitamini A i E snažni antioksidansi koji štite naše stanice od oksidativnih oštećenja uzrokovanih starenjem", dodaje Ivanir.

Nezrele banane

"Nezrele banane sadrže jedan od najbogatijih izvora škroba otpornog na prebiotike koji se opire probavi dok putuje kroz crijeva i hrani korisne bakterije koje žive u vašem debelom crijevu. Dobro nahranjena crijevna mikrobiota će se razmnožavati i mijenjati, što će dovesti do boljeg zdravlja crijeva", kaže dijetetičarka Kara Landau.

Mahunarke

Mahunarke uključuju grah, grašak, leću i kikiriki i idealne su kada je u pitanju zdravo starenje zbog svojih pozitivnih učinaka na zdravlje crijeva.

"Mahunarke su jedne od najboljih namirnica koje možete jesti ako želite izgledati i osjećati se mlađe...", kaže Landau, dodajući da su mahunarke hrana bogata vlaknima i pomažu u sprječavanju zatvora. "Također sadrže hranjive tvari koje hrane dobre bakterije koje žive u debelom crijevu."

Landau objašnjava da kada se ove korisne crijevne bakterije dobro hrane, zdravstvene prednosti mogu uključivati poboljšano zdravlje probave, smanjenje upalnih markera u tijelu, jačanje imunološkog sustava i bolje raspoloženje.

Pročitajte više