Pet pitanja koja će vam otkriti jeste li pronašli osobnog trenera iz snova

Foto: 123RF

KADA je riječ o vježbanju, jedna od pet osoba smatra da je fitness trener najvažniji faktor kako biste se držali rutine, ali samo četiri posto osoba pronašlo je ‘instruktora iz snova’. To kažu podaci aplikacije MIndBody kojom se koriste mnogi koji su odlučili voditi zdrav i aktivan život.

Osobni trener je osoba koja će biti na svakom treningu uz vas, voditi vas, savjetovati i motivirati, a s obzirom na to da ćete ga morati i platiti nešto više novca nego što biste izdvojili za grupni trening, važno je otkriti odgovara li vam.

Zbog toga je sastavljena lista pet pitanja koja će otkriti je li potencijalni osobni trener doista osoba koja vam odgovara kako biste ostvarili svoje fitness ciljeve.

1. Koliko ste kvalificirani?

Kada se postavi pitanje koje bi osobine trebao imati osobni trener, jedan od sedam Britanaca odgovara da mora biti visoko kvalificiran. Najveći nezavisni javni registar za zdravstvenu i fitness industriju, REPS, sugerira da doznate kategoriju registracije osobnog trenera kako biste došli do odgovora na pitanje koliko je kvalificiran za zdravlje i fitness, odnosno odgovara li vašim zahtjevima za kondiciju.

2. Koliko zabave uklapate u vježbanje?

Iako se prijateljska osobnost smjestila na prvo mjesto osobina poželjnog osobnog trenera, ne znači da ćete u samim vježbama uživati. Olia Sardarova, direktorica poznate londonske teretane, vjeruje da je zabava kao dio vježbanja vrlo važan faktor prilikom odabira trenera.

“Fitness više nije nešto što se mora raditi, već životni stil, zbog čega wellness industrija mora osigurati više izbora i zabavnih alternativa kako bi integrirala fizičku aktivnost u živote svojih članova. Ključno je izgraditi zajednicu odanih individualaca koji slično razmišljaju i žele inspirativno i zdravo mjesto na kojem mogu više od samog trčanja po traci”, smatra Sardarova.

3. Možete li ponuditi i nutricionistički savjet?

Znanja iz područja nutricionizma su važna za 14% muškaraca i 8% žena kada je u pitanju izbor idealnog osobnog trenera.

“To je odraz činjenice da muškarci češće imaju za cilj izgraditi mišiće što podrazumijeva strogu dijetu”, kaže osobna trenerica Samira Husain.

Trener specijaliziran za nutricionizam moći će bolje usmjeriti osobe koje žele izgraditi mišiće, smršavjeti ili zadržati zdravu tjelesnu težinu.

4. Kakav je vaš stil treniranja?

Istraživanje aplikacije MindBody otkrilo je da izbor idealnih osobina kod trenera ovisi o sklonostima pojedinca. 

Primjerice, oni koji vole intenzivan trening tražit će trenera koji će zahtijevati naporan rad, dok fanovi joge žele strpljivog trenera. 

Ako postavite ovo pitanje svom kandidatu za osobnog trenera, znat ćete kakav ima pristup treninzima, odnosno hoće li satovi biti intenzivni ili opušteniji.

5. Održavate li grupne treninge?

Kako vam treninzi ne bi postali monotoni, dobro je ponekad odabrati i grupno vježbanje uz satove jedan na jedan s osobnim trenerom. To ujedno daje i mogućnost da se socijalizirate i zadržite interes za vježbanje.

“Ljudi više ne traže samo vježbanje, žele i iskustvo. Danas možete otići na sat HIIT treninga i izaći osjećajući se kao da ste proveli sat vremena plešući u noćnom klubu. Naši satovi se održavaju u manjim grupama kako bi polaznici bolje upoznali jedni druge i pronašli prijatelja”, pojasnio je trener Zoe Bertali.

Sve ovisi o vašim sklonostima, ali kombinirani pristup može fitness rutinu učiniti više inspirativnom.

Pročitajte više