Redovno jedi ovih 5 namirnica i izgubi 5 kilograma

Foto: Shutterstock, Pinterest

ŽELIŠ se riješiti viška kilograma na zdrav način? Sve što trebaš učiniti je nabaviti pet jednostavnih namirnica i uklopiti ih u svoju svakodnevnu prehranu.
 
1. Cijelo pile (ali bez kože) 
 
Ukusno tamno meso bogato željezom i bijelo meso bez masti odlične su opcije za svakoga. Piletina obiluje proteinima pa će te brzo zasititi i dati ti puno energije.

2. Endivija
 
Ovo hrskavo povrće gotovo da i nema kalorija, pa je idealan izbor za grickanje uz neki zdravi umak poput humusa.
 
3. Crveno grožđe
 
Slatko crveno grožđe ima sastojak koji sprječava nastanak masnih stanica.
 
4. Mladi grašak
 
Grašak ubrzava sagorijevanje masnoća za čak 30 posto.

5. Ječam
 
Cjelovite žitarice mogu ti pomoći da se riješiš nadutosti, a ječam je radi bogate teksture i malog udjela masti jedan od najboljih izbora.

Pobrini se da imaš i sljedeće sastojke:
 
- sojino, rižino ili obrano kravlje mlijeko
- sirove bademe, indijske oraščiće ili lješnjake
- limun
- malomasni grčki jogurt
- maslinovo ulje
- razno začinsko bilje
- crveni luk
- tortilje od cjelovitih žitarica
- cimet
- Gruyere sir

Primjer dnevnog menija:
 
DORUČAK
 

Zdjela ječma
 
Pola šalice kuhanog ječma stavi u malu zdjelu za juhu ili žitarice. Dodaj pola šalice mlijeka i kuhaj u mikrovalnoj 20 sekundi. Umiješaj pola šalice narezanog grožđa i pospi žličicom nasjeckanog orašastog voća i pola žličice naribane limunove korice.
 
RUČAK
 

Brodići s pilećom salatom
 
Pola šalice narezane piletine (bez kožice) izmiješaj s 1/4 šalice grožđa prerezanog na pola, 1 žlicom nasjeckanog orašastog voća, 1 žlicom nasjeckanog crvenog luka i 1 žlicom maslinovog ulja. Začini s malo soli, papra i limunovog soka. Posluži na velikim listovima endivije.
 
MEĐUOBROK
 

Povrtne grickalice
 
Pomiješaj pola šalice grčkog jogurta s omiljenim začinskim biljem (1 žlica je dovoljna). Posluži s listovima endivije i mladim graškom.
 
VEČERA
 

Kruščić s piletinom i endivijom
 
Pola žličice maslinovog ulja zagrij na tavi, te dodaj 1/4 šalice narezanog crvenog luka. Kuhaj oko 20 minuta, s povremenim miješanjem. Na tortilju od cjelovitih žitarica stavi 1/4 šalice naribanog Gruyere sira, 1/2 šalice naribane endivije i crveni luk. Zapeci u pećnici na temperaturi od 220 stupnjeva dok tortilja ne dobije zlatnu boju, a sir se otopi (oko 10 minuta). Tijekom pečenja (nakon otprilike 5 minuta) dodaj 1/2 šalice kuhane, narezane piletine.
 
DESERT

 
Pečeno grožđe s jogurtom
 
Na lim za pečenje posloži 15 grozdova, te na njih stavi žlicu maslinovog ulja, 1/4 čajne žličice cimeta i 1/4 čajne žličice morske soli. Peci na temperaturi od 230 stupnjeva dok grožđe ne postane tvrdo (oko 15 minuta). Serviraj preliveno grčkim jogurtom.
 

 

Pročitajte više