Sada je službeno, ovo je najpopularnija dijeta u posljednjih pet godina u Hrvatskoj

Foto: Pexels, supplementplace.co.uk

BILO da se radi o zdravlju, načinu života ili gubitku tjelesne težine, danas postoji više vrsta dijeta nego ikad prije. Neke od njih su provjerene i pouzdane, a druge mogu biti poprilično opasne.

No, jeste li se ikada zapitali koje su najpopularnije dijete na svijetu? Koje od njih su zabilježile najveći porast popularnosti u posljednjih pet godina? Britanski portal Supplement Place je analizirao podatke Google pretraživanja kako bi došao do odgovora na ova pitanja.

Omiljena dijeta u svijetu

Ako je vjerovati Google podacima, ljude diljem svijeta najviše zanimaju detalji keto (ketogene) prehrane koja gotovo potpuno zabranjuje konzumaciju ugljikohidrata i fokusira se na konzumaciju masti, kako bi natjerala tijelo da sagorijeva masti, a ne ugljikohidrate.

Ovaj način prehrane je u posljednjih pet godina zabilježio porast popularnosti za nevjerojatnih 1300 posto, a sve su popularnije i Dubrow te MIND dijeta, kao i prehrana temeljena na namirnicama biljnog podrijetla.

Dukan dijeta je zabilježila pad popularnosti za 81 posto, a sve manje popularne su i dijete za koje je dokazano da čine više štete nego koristi. Neke od njih su i dijeta "čarobnim" keksima te Kimkin dijeta za koju je utvrđeno da je prijevara.

Omiljena dijeta u Hrvatskoj

Konačno, ova analiza podataka je dovela i do odgovora na pitanje koja je dijeta omiljena u svakoj pojedinoj zemlji.

Podaci su pokazali da je keto dijeta svakako bila omiljena na svjetskoj razini, odnosno ona je bila preferirana dijeta u 105 od 149 država za koje su podaci bili dostupni. Slijedi je povremeni post koji je bio prvi izbor u 28 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Riječ je o metodi koja dopušta jedenje u samo određenom periodu u danu. Ljudi najčešće biraju varijantu 16:8, oblik posta koji dopušta jedenje osam sati u danu, dok se preostalih 16 gladuje, to jest dozvoljeno je piti vodu te kavu i/ili čaj bez šećera i mlijeka. 

Čak je i znanost potvrdila da postoje brojne zdravstvene koristi od ovakvog načina prehrane, ali još uvijek postoje i skeptici koji tvrde da povremeni post nije dobar izbor, pogotovo za žene.

Pročitajte više