Studija: Muškarci u 60-ima imaju veći rizik od smrti zbog rasta temperatura nego žene

Foto: Shutterstock

MUŠKARCI u 60-ima suočeni su s većim rizikom da umru od srčanog ili moždanog udara u toplim ljetnim večerima od žena, pokazala je studija.

Istraživači su otkrili da je porast prosječne noćne temperature od samo 1 Celzijevog stupnja u lipnju i srpnju povezan s porastom smrtnosti za čak 5 posto.

Studija o više od 40.000 smrtnih slučajeva povezanih sa srcem u Velikoj Britaniji tijekom 15 godina pokazala je da rizik pogađa samo muškarce u dobi od 60 do 65 godina, ne i žene.

Znanstvenici su rekli da su njihova otkrića zabrinjavajuća s obzirom na globalno zatopljenje jer se očekuje da će ljetne noći postati toplije. Toplo vrijeme je poznati čimbenik rizika za zdravlje srca, osobito za one s kardiovaskularnim bolestima.

Razlog je to što taj vitalni organ mora dodatno raditi kako bi održao redovitu tjelesnu temperaturu, što može utjecati na čimbenike poput krvnog tlaka. Britanski stručnjaci ovim su istraživanjem potakli na oprez i istaknuli opasnosti koje toplo vrijeme predstavlja za osobe s kardiovaskularnim bolestima.

Podaci o istraživanju objavljeni su u časopisu BMJ Open.

Viša kardiološka medicinska sestra Britanske zaklade za srce (BHF) Julie Ward rekla je: "Ovo istraživanje dodatak je postojećim dokazima da veće temperature tijekom ljeta mogu utjecati na srce, povećavajući rizik od zdravstvenih komplikacija, pa čak i smrti, kod osoba s kardiovaskularnim bolestima", rekla je.

Međutim, dodala je da je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se ispitalo zašto porast temperature noću različito utječe na muškarce i žene.

Ward je savjetovala: "Pokušajte održavati svoj dom hladnim tijekom dana navlačenjem zavjesa kad je sunčano, držite čašu vode blizu sebe noću kako biste izbjegli dehidraciju i nosite široku pidžamu od pamuka."

Pročitajte više