Svakodnevno vježbanje štiti žene od smrtonosne bolesti

Foto: 123RF

ISTRAŽIVANJA potvrđuju da veća koncentracija masti u organizmu potiče stvaranje hormona kao što je estrogen. Najugroženije su dame u menopauzi. Usprkos saznanju da postoji povezanost između prekomjerne tjelesne težine i opake bolesti, znanstvenici ne mogu sa sigurnošću utvrditi jesu li osobe u top formi pošteđene rizika.

Najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Nacionalnog instituta za prevenciju raka donosi ohrabrujuće zaključke. Svaka žena koja je zakoračila u šesto desetljeće života, a pritom nema problema s pretilošću, ne spada u rizičnu skupinu stanovništva.

„Želimo upozoriti sve dame koje su u proteklom razdoblju dobile koji kilogram više: počnite vježbati da biste se zaštitile od bolesti”, kaže suautorica studije Lauren Teras za časopis Time.

Cilj je međunarodnog istraživanja istražiti povezanost između prehrane i raka. U njemu je sudjelovalo 180.000 žena iz SAD-a, Australije i Azije, starijih od 50 godina. Uvjet je da se do početka istraživanja nisu suočile s opakom bolešću. Svaka je od njih znanstvenicima dostavila podatke o težini, indeksu tjelesne mase, životnim navikama i demografskim specifičnostima.

Promjene težine bilježile su se tijekom cijelog desetljeća, a znanstvenici su pratili podatke o zdravlju dama i sljedećih osam godina. Zanimalo ih je jesu li u međuvremenu oboljele od raka, a to se dogodilo u 7000 slučajeva.

Znanstvenici su zaključili da svakodnevno vježbanje koje utječe na tjelesnu težinu smanjuje rizik od pojave raka. Žene koje ne uzimaju hormonalnu terapiju tijekom menopauze težile su prosječno dva kilograma manje od ostalih. Kod njih je rizik od raka dojke niži za 18% u odnosu na dame koje moraju uzimati hormone. Gubitkom težine od desetak kilograma smanjila se mogućnost pojave raka dojke za 32%.

Uzroci pojave bolesti još uvijek nisu precizno utvrđeni, ali veza između prekomjerne težine i pojave raka postoji. Svakodnevnom fizičkom aktivnošću zaustavljaju se opasni hormonski procesi u tijelu koji su izazvani pretilošću.

Pročitajte više