Treba li trčati zimi? Trener trčanja otkrio nam je zašto baš ovo doba ima prednosti

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Stiglo je hladnije vrijeme, što znači manje trkača na ulicama i u parkovima. Treba li trčati po hladnoći ili ne, pitanje je na koje nam je odgovorio Filip Koražija, glavni trener u školi trčanja Trčaona.

"Potrebno je kretati se i biti tjelesno aktivan tijekom cijele godine. Osobito je to bitno tijekom zimskih mjeseci kada smo u pravilu više u zatvorenom, manje se krećemo, a ne treba zanemariti ni manju izloženost suncu koja također može imati utjecaj na naše zdravlje, kako tjelesno, tako i psihičko. Definitivno preporučujem iskoristiti zimu za trčanje jer ona ima svoje posebne čari za trkače, naravno, pod uvjetom da se koristi adekvatna obuća i odjeća, ali i poštuju osnovni principi treninga - kao što je adekvatno zagrijavanje", pojasnio nam je.

Trčanje zimi ima i određene prednosti.

"U odnosu na ljeto, zimi je ipak nešto 'lakši osjećaj' trčanja do kojeg dolazi zbog manjeg stresa na organizam kada je u pitanju regulacija temperature tijela. To bi zapravo značilo da trošimo manje, nazovimo ih tako, 'resursa organizma' na proces hlađenja tijela koji se događa pri trčanju ili bilo kojoj drugoj aktivnosti na otvorenom, jer nas sama okolina puno više hladi nego u drugim godišnjim dobima. Ljetni treninzi pak imaju dulje dane te upravo nešto malo zahtjevniji uvjeti s aspekta temperature i vlage, u odnosu na zimu, mogu biti i najveća prednost trčanja ljeti. Trčanje u takvim nešto zahtjevnijim uvjetima može biti izuzetno korisno ako se adekvatno prilagode treninzi, odnosno da ne idemo svaki trening do maksimuma", kaže Koražija.

Kakvu odjeću i obuću odabrati za zimsko trčanje?

Kao što zimi na autu trebamo imati zimske gume i zimsku opremu, tako je i za trčanje zimi ključno odabrati specifičnu zimsku opremu.

"Što se tiče obuće, ako više trčite po makadamu, zemljanim putevima i sličnim stazama, preporučujem korištenje specijaliziranih trail tenisica koje svojim ripnama sprječavaju proklizavanje tenisica pri trčanju u zimskim mjesecima. Za cestovne trkače su u pravilu adekvatne i uobičajene tenisice za cestovno trčanje koje se koriste i kroz ostatak godine. Kod odjeće je ključna riječ slojevitost te u raznim kombinacijama korištenje sportskih majica, podmajica, majica kratkih i dugih rukava, trenirki, vjetrovki, šuškavaca i tako dalje. Specifično za zimu je korištenje sportskih marama i rukavica za trčanje (sintetske, ne vunene)", ističe trener.

Filipa Koražiju pitali smo što bi savjetovao onima koji tijekom zimskih mjeseci teško nalaze motivaciju za izlazak iz kuće.

"Dva najbolja savjeta su da odredite fiksne dane u tjednu koji su predodređeni za vaše treninge i probate pronaći partnericu, partnera ili možda čak i cijelu ekipu s kojom ćete na te dane trčati. Grupna podrška i motivacija mogu biti ključne u takve dane", kaže.

Svijest o treniranju zimi se mijenja, ali populacija je još uvijek dosta neaktivna

Inače, Trčaona održava početničke tečajeve trčanja, koje zovemo škola trčanja, tijekom cijele godine, a programi u pravilu kreću dva puta u godini – u ožujku i u rujnu. Kada se završi škola trčanja, prelazi se u klub trčanja čiji je i dalje glavni cilj rekreacija, druženje i zabava, te se tamo također trenira tijekom cijele godine.

"Iako se u pravilu zimi može vidjeti nešto manje ljudi na trkačkim stazama, sretan sam što mogu reći kako se svijest o treniranju zimi, kao i općenito o tjelesnom vježbanju, mijenja. Iako su nam statistike (ne)aktivne populacije još uvijek poražavajuće, trend se polako mijenja i siguran sam da ćemo u bliskoj budućnosti na treninzima imati priliku upoznati još više trkača, ali i onih koji teže tek to postati", zaključio je Koražija.

Pročitajte više