U koje doba dana trebamo vježbati? Stručnjaci odgovaraju je li to uopće važno

Foto: Unsplash

Već se dugo raspravlja o tome postoji li idealno doba dana za trening. Mnoge studije imaju različite nalaze koji se oslanjaju na različite čimbenike i željene rezultate, ali postoji općenito optimalno vrijeme za vježbanje. Opći konsenzus među fitness profesionalcima je da je jutarnje vježbanje najbolje vrijeme za većinu ljudi.

"Pravo vrijeme je važno za tjelesnu energetsku ravnotežu i za poboljšanje zdravstvenih dobrobiti vježbanja", rekla je Juleen R. Zierath, profesorica s Instituta Karolinska.

Vrijeme u kojem će trening biti najučinkovitiji ovisi o nekoliko čimbenika. Fitness instruktorica Elle Wermuth kaže da je za sve važno odabrati "vrijeme kada se osjećaju najmotiviranije".

Vježbanje u različito doba dana može utjecati na tijelo na različite načine budući da se gotovo sve stanice u tijelu i njihovi biološki procesi oslanjaju na cirkadijalni ritam. Jedna je studija pokazala da vježbanje ujutro na prazan želudac može potaknuti metabolizam i pomoći nam da sagorimo više kalorija tijekom vježbanja.

Za mršavljenje je idealno trenirati između 7 i 9 ujutro

"Kasna jutarnja tjelovježba mogla bi biti učinkovitija od kasne večernje tjelovježbe u smislu poticanja metabolizma i sagorijevanja masti. Ako je to slučaj, mogla bi se pokazati vrijednom za ljude s prekomjernom težinom", napomenula je Zierath.

Točnije, umjerena do energična tjelovježba između 7 i 9 ujutro najpovoljnije je vrijeme za mršavljenje, prema drugoj studiji.

Postoji studija koja je pokazala da jutarnji treninzi najbolje funkcioniraju za žene koje žele sniziti krvni tlak ili masnoću na trbuhu, dok su večernji treninzi najbolji za žene koje teže povećanju mišića gornjeg dijela tijela, izdržljivosti ili općem poboljšanju raspoloženja.

Kada su muškarci u pitanju, jutarnje vježbanje pomoglo je u sagorijevanju više masti, no večernji treninzi bili su bolji za one čiji je cilj smanjiti krvni tlak, rizik od srčanih bolesti i osjećaj umora.

Ključno je pokrenuti tijelo, bez obzira na doba dana

Unatoč znanosti, stručnjaci za fitness slažu se da je najvažniji čimbenik u planiranju treninga pronaći vrijeme koje odgovara svakom pojedincu. Ako želite vidjeti rezultate, dosljednost je ključna.

"Šanse su da ćete, ako ste jednostavno dosljedni, iskusiti mnoge dobrobiti zdravlja i kondicije. Kvaliteta i dosljednost vašeg vježbanja najvažniji su", poručuje trener Mike Moreno.

Na koncu, najvažnije je pokrenuti svoje tijelo.

"Nema ispravnog ili pogrešnog kada je u pitanju vrijeme vježbanja, sve dok radite ono što vam najbolje odgovara", poručila je Wermuth.

Pročitajte više