Zašto netko ima tako apsurdno čudne trbušnjake?

Foto: 123rf/Pinterest

JOJ da je nama imati takve iscrtane trbušnjake! Kakve - ravne, kvrgave, nakošene, simetrične, asimetrične.... Zaista? Toliko istih mišića, a tako različit izgled! Jeste li to ikada primijetili?

To je jako dobro primijetio voditelj rubrike Fitness na Men's Healthu BJ Gaddour koji je jednom osvanuo i na njihovoj naslovnici i dok su se mnoge žene divile njegovom torzu, mnogi muškarci primijetili su nešto neobično. Njegove totalno čudne trbušne mišiće. Nakošene i totalno asimetrične.

Ta je njegova slika potom pokrenula lavinu komentara koja je žudjela za pravim odgovorom, zašto mišići koji bi trebali izgledati isto ne izgledaju tako, odnosno, kako je moguće da toliki broj ljudi ima tako različite trbušne mišiće, a što nije nužno vezano samo uz vrstu sporta/rekreacije kojima se bave.

O tome su mediji pitali kanadskog stručnjaka za fizikalno vježbanje Deana Somerseta koji je pojasnio kako svaki muškarac bez obzira na slične karakteristike ima različitu bradu, dužinu prstiju, boju kose (i sve ostao), a stvar je to genetskog nasljeđa. Isto dakle dobivamo i kada pričamo o mišićima pa ako su vaši preci bili prilično fit i vi ćete puno lakše doći do isrctanih mišića. I naravno, ukoliko će vaš organizam imati mali postotak masti, toliko će se oblika i vidjeti na vama. A kakvi će ti oblici biti to naravno opet ovisi - o tome koliko često vježbate, s kakvim opterećenjima, a što je ono na što možete utjecati vi. "No, tu su i stvari na koje nećete moći utjecati jer se radi o kombinaciji veličine vaše trbušne šupljine odnosno mišića koji su tamo smješteni te dužine tetiva s kojima su povezani.", objasnio je Somerset.



Poanta je i u onom pravom trbušnom mišiću - Pravi trbušni mišić pruža se sa obje strane centralne linije, od donjeg otvora grudnog koša do preponske kosti - koji može biti kraći ili duži zbog čega opet ovisi kako će sve ostale grupe trbušnih mišića biti smještene.

Dečki koji izgledaju kao da spavaju s teškim utezima možda nikada nisu ni primili jedan u ruke, ali imaju lude sreće pa imaju ispupčenije mišiće, ne zato što na njima posebno rade, već zbog genetike.

Zato svi oni s mišićima koji izgledaju više kao pločice, a ne kvrge, često moraju raditi puno napornije i rješavati se već postotka masti kako bi ih uopće izvukli na "svjetlo dana", a onda na scenu stupaju i tetive o kojima ovisi hoće li mišići s kojima su spojeni biti zbijeniji ili rašireniji.

Dakle, nije baš da nekako možete promijeniti tu genetiku, čak i ako zaista imate mišiće koji su prilično čudni, kao BJ Gaddourovi. Jer i kod njega je stvar čiste genetike - takvi su kavi su, i tu nema neke velike evolucijske priče. Jednostavno, to je karakteristika njegovih predaka i on će je genetski prebaciti na svoje sljedeće naraštaje.

No, ako vam se vaši mišići do kojih ste s toliko truda došli sada ne sviđaju - postoji način. Dobro osmišljen trening.

primjerice, ako želite dobiti nagnuti torzo i mišiće po dijagonali, bacajte loptu na redovnoj bazi pa će se mišići razvijati više samo s jedne strane pa će se tako i "pomicati" na vašem trbuhu.

A ukoliko želite da vam se ocrtavaju kao i na profesionalnim body builderima radite puno više kraćih pokreta s većim opterećenjem, odnosno, budite kao i oni pa kraj svake serije, bilo koje vježbe, završite s dodatnim naporom, stegnite svoje trbušne mišiće do maksimu i tako izdržite kratko prije krenete s drugom vježbom i takvim završetkom. Doduše, lifteri tako vježbaju jer moraju imati dobru kontrolu disanja i super snažan trbušni zid kako bi mogli odraditi sve one ostale vježbe koje obični vježbači vjerojatno nikada ne rade.

 

Pročitajte više