Želiš mršavjeti?- Nije dovoljno samo vježbati

Foto: Shutterstock

 

VJEŽBANJE je uvijek dobar alat za potrošnju kalorija te uvelike može pomoći pri mršavljenju, ali nije dovoljno samo vježbati. Zapravo je puno važnije napraviti određene promijene u prehrani i držati se dijete.

Ne vodite li računa o prehrani i dijeti, već samo vježbanjem želite postići gubitak kilograma, vrlo vjerojatno nećete ostvariti potreban kalorijski deficit. Naime, istraživanja pokazuju kako tjelovježba utječe na određena nesvjesna ponašanja; osobe koje aktivno treniraju ili se konstantno bave nekom sportskom aktivnošću nesvjesno smanjuju ostale aktivnosti u danu, manje se kreću, tj. smanjuju sve ostale aktivnosti koje nisu vezanu uz sport i tjelovježbu. Isto tako, nesvjesno unose veći broj kalorija; iako misle da jedu istu količinu hrane kao i prije, vrlo neprimjetno u svakom obroku unose nešto kalorija više nego onda kada ne vježbaju.

Istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu Loughborough u Engleskoj na preko 300 ispitanika pokazalo je kako, osim tih nesvjesnih promjena koje smanjuju utjecaj tjelovježbe na potrošnju kalorija, trenirani organizam postaje sve učinkovitiji u stvaranju energije za trening što znači da se smanjuje potrošnja kalorija- organizam se adaptirao i postao je učinkovitiji nego prije pri izvođenju istih aktivnosti. Rješenje tome može biti izmjena aktivnosti i načina treninga, primjerice, ako je neko vrijeme vaša kardio aktivnost bila trčanje, zamijenite ju veslanjem ili bicikliranjem.

Kao što je već spomenuto, tjelesna aktivnost je odličan alat kojeg treba koristiti pri mršavljenju, ali vi ipak nećete trošiti toliko puno kalorija kao što ste mislili. Rekreativci koji samo vježbanjem pokušavaju izgubiti kilograme će vrlo brzo dostići plato nakon kojeg više neće mršavjeti. Stoga, primarni i najvažniji faktor mršavljenja jest dijeta kojom se mora zadovoljiti kalorijski deficit- manji unos kalorija od njihove potrošnje. Ako godinama joggirate, odlazite tri puta tjedno na aerobik, ili vježbate u teretani, a uvijek vodite bitku s kilogramima, onda se vrlo vjerojatno oslanjate samo na vježbanje i zato ne postižete željene rezultate.  

     

Pročitajte više