Znate li koliko kalorija dnevno trebate unijeti u organizam? Evo odgovora

Foto: Unsplash

JEDNA od najvećih misterija je koliko bismo zapravo trebali unositi kalorija dnevno. Iako potreba organizma za kalorijama ovisi o puno faktora kao što su spol, dob i visina, postoje i neke opće ljestvice kalorija koje bi vam mogle pomoći ako želite zadržati postojeću težinu ili možda izgubiti koji kilogram.

Da krenemo od osnova. Količina kalorija koju vaše tijelo treba bazira se na stopi bazalnog metabolizma i vašoj fizičkoj aktivnosti. Bazalni metabolizam koristi oko 70 posto kalorija koje vaše tijelo dnevno treba, i to za izvođenje svih funkcija koje organizam održavaju na životu (poput disanja i probave). Ostalih 30 posto ovisi o razini fizičke aktivnosti koja može varirati od dana do dana. U osnovi, što ste aktivniji to vaše tijelo treba više energije. Mnogi ljudi misle da je osnova mršavljenja konzumiranje manjeg broja kalorija. To je djelomično točno, no postoje dnevni limiti koje bismo morali unositi da tijelo može neometano funkcionirati.

„Ako jedete manje od onog što je potrebno vašem tijelu, metabolizam će vam se automatski usporiti dok organizam počne razgrađivati mišiće zbog energije“, kaže Keri Gans, autorica knjige The Small Change Diet i dodaje: „Bez dovoljne količine kalorija mogli biste osjetiti znatne padove u energiji, veliku glad i česte promjene raspoloženja.“

Naravno, ni previše kalorija nije dobro. Uz povećanje tjelesne težine i masnoće, preveliki unos kalorija može imati i niz neugodnih posljedica na vaše tijelo (poput gastritisa, letargije, bezvoljnosti itd.). Da biste pravilno izračunali broj kalorija koje trebate unijeti u organizam, morate naći balans između bazalnog metabolizma i fizičke aktivnosti. Što se aktivnosti tiče, unos kalorija možemo podijeliti na četiri razine.

Jako aktivni

Ako intenzivno vježbate barem sat vremena dnevno, a uz to imate fizički zahtjevan posao, potrebno vam je 2000 do 2500 kalorija dnevno ako ste žena ili 2500 do 3000 kalorija ako ste muškarac.

Umjereno aktivni

Osoba koja vježba između 30 i 60 minuta dnevno u prosjeku bi trebala konzumirati 1900 kalorija (žene) i 2500 kalorija (muškarci).

Slabo aktivni

Osoba koja dnevno prohoda između 5 i 8 tisuća koraka trebala bi unijeti oko 1800 kalorija ako je žena ili 2200 kalorija ako je muškarac.

Pasivni

One osobe koje u danu naprave manje od 5000 koraka trebale bi unijeti oko 1600 kalorija ako su žene ili 1800 kalorija ako su muškarci.

No, ne treba se isključivo fokusirati  na brojanje kalorija. Pripazite i na kvalitetu namirnica koje jedete i to će vam već biti veliki dio posla. Pokušajte jesti više voća i cjelovitih žitarica, a manje ugljikohidrata.

Pročitajte više