Doručak oko svijeta u 35 jela: Evo što se ujutro jede od Nigerije do Kostarike

Foto: Unsplash

JESTE li se ikada zapitali što ljudi diljem svijeta jedu za doručak? Radi se o impresivnom broju ukusnih jela koja odražavaju kulturu i tradiciju svake regije. Od slanih pita i vrućih juha do slatkih peciva i jake kave, ono što se konzumira za doručak diljem svijeta nudi nam prozor u raznolik kulinarski krajolik našeg planeta.

U ovom članku ćemo obići 35 najatraktivnijih jela koja se jedu za doručak u različitim zemljama i usput pokazati raznolikost i bogatstvo ovog obroka koji se često naziva najvažnijim u danu.

1. Brazil

Doručak nije najveći dnevni obrok u Brazilu, što se odražava u portugalskom nazivu za doručak, koji glasi café da manhã, što doslovno znači "jutarnja kava". Jaka kava obično prati jela kao što su pão de queijo (peciva sa sirom), šunka, sir, pao frances (male štruce kruha koje se jedu s maslacem) ili voće poput papaje.

2. Kambodža

Popularan kambodžanski doručak je kuy teav. Ova juha s rižinim rezancima se priprema od svinjskog ili goveđeg mesa s ljutikom, češnjakom i začinskim biljem. Poslužuje se uz svinjske ili riblje okruglice, čili pastu i pola limete.

3. Kina

Doručak je u Kini vrlo sličan ručku ili večeri. Može se sastojati od rezanaca, riže, glazirane piletine, prženog povrća, dim suma, peciva kuhanih na pari i vrućih juha poput congeea. Međutim, jedno zajedničko obilježje su prženi štapići od tijesta (zvani tiao), koji se umaču u toplo sojino mlijeko.

4. Kolumbija

Postoji mnogo regionalnih varijanti kolumbijskog doručka. Međutim, dva popularna jela su arepas (gusti, pomalo slatki kukuruzni kolači), koji se poslužuju s maslacem ili jajima, mesom i džemom, te changua (juha od jaja, sira i mlijeka).

5. Kostarika

Popularan doručak u Kostarici je gallo pinto, jelo od riže pržene s crnim grahom, crvenom paprikom i lukom. Prelijeva se salsom i kiselim vrhnjem i poslužuje s jajima, avokadom, sirom ili tortiljama.

6. Danska

Doručak u Danskoj, kao i u većini nordijskih zemalja, obično je sendvič otvorenog tipa prekriven raznim namazima. Osnova je najčešće raženi kruh na koji se stavlja svašta, od sireva, narezaka, pašteta, meda i džema do povrća i tvrdo kuhanih jaja, pa čak i čokolade. 

7. Egipat

Popularni egipatski doručak se zove ful medames i priprema se s pirjanim grahom i slanutkom, začinjenim kuminom, peršinom, lukom, limunom i čilijem. Poslužuje se uz tvrdo kuhana jaja, povrće narezano na kockice ili lepinju.

8. Francuska

Francuski doručak obično nije težak i često se sastoji od kave ili čaja uz kruh i maslac ili kolače i kroasane. Slana hrana (poput mesa i jaja) se ne jede često, što ostavlja prostor za bogatija jela koja se jedu za ručak i večeru.

9. Njemačka

Tradicionalni njemački doručak ili frühstück je sasvim jednostavna stvar. Često se sastoji od asortimana svježeg kruha, kobasica, mesnih narezaka, lokalnih sireva, maslaca i pekmeza. Sve ovo se ispire kavom. Međutim, u Bavarskoj je uobičajeni doručak bijela teleća kobasica sa slatkim senfom uz perece i pivo (weisswurstfrühstück).

10. Grčka

Grčki i mediteranski doručak sastoje se od različitih jela. Najpopularnije su slane pite, kao što su spanakopita (pita sa špinatom i feta sirom) ili kagianas (kajgana s rajčicama i fetom). Tome se mogu dodati jogurt s medom i orasima, razna peciva, kruh i naresci. Na Kreti puni doručak uključuje masline, sir, rajčice, krastavce, jogurt, kruh, dvopek, med, tvrdo kuhana jaja, sok od naranče i kavu ili čaj.

11. Mađarska

Mađarski doručak se vrlo često sastoji od pogácse, kruha nalik na focacciu koji se može puniti krumpirom, mljevenom govedinom ili sirom. Različiti sastojci se također mogu posipati po vrhu prije pečenja.

12. Indija

Doručak u Indiji se uvelike razlikuje ovisno o regiji. Južnoindijski doručak se obično sastoji od idlija (fermentirana riža i leća kuhana na pari dok se ne dobije nešto slično mekanom kolaču) ili dosa (jelo slično palačinkama, ali napravljeno od fermentiranog tijesta, obično s rižom ili mungo grahom) sa sambarom (gulaš od povrća) i povrtnim namazom.

Druge uobičajene namirnice za doručak uključuju pohu (spljoštenu rižu) i upmu (slano jelo od griza). U sjevernoj Indiji doručak može uključivati razne pogačice i druga jela.

13. Iran

Glavni dio tradicionalnog iranskog doručka su razni somuni (kao što su barbari, noon-e sangak, lavash ili noon-e tâftoon), koji se poslužuju s maslacem, voćnim džemovima, medom, gustim vrhnjem, feta sirom, krastavcima, rajčicama i orasima.

Međutim, druga vrsta doručka, koja zahtijeva više pripreme, uključuje omlete, kaleh pâcheh (gulaš od janjeće glave i papaka), haleem (gusta kaša od pšeničnog brašna s mesom) i adasi (juha od leće).

Uz to se pije čaj, a poput Talijana koji piju cappuccino samo uz doručak, Iranci imaju chai shirin, čaj sa šećerom u prahu, koji se pije samo za doručak (tijekom dana koriste se drugi zaslađivači poput kocki šećera, datulja ili grožđica).

14. Izrael

Izrael je poznat po kibuc doručku koji se sastoji od kruha s raznim sirevima, omleta, tune, maslina, maslaca, džemova, salata i namaza. Međutim, još jedno popularno jelo je shakshouka (jaja poširana u umaku od rajčice).

15. Italija

Talijanski doručak, poput francuskog i španjolskog, vrlo je lagan. Sastoji se od cappuccina i talijanskog kroasana ili piškota. Kao i francuski doručak, talijanski dopušta teže obroke za ručak i večeru.

16. Jamajka

Jamajčani ujutro često jedu slano jelo od ackeea i slane ribe. Ackee je voće koje kuhano izgleda kao kajgana. Poslužuje se s usoljenim bakalarom, lukom, rajčicama, začinima, rižom i prženim plantana bananama.

17. Japan

Tradicionalni japanski doručak (poznat kao wafuu doručak) sastoji se od mnogo malih jela. Uključuje rižu, miso juhu, glazirana zrna soje, nori alge, ukiseljeno povrće i ribu ili omlete.

18. Koreja

Korejski doručak je vrlo sličan njihovom ručku ili večeri, slično kao u Kini. Tu su obično zdjela riže, juha od povrća, malo ribe ili govedine i obavezan tanjur kimchija.

19. Libanon

Libanonski doručak se često sastoji od kombinacije raznih namirnica. One uključuju lepinje (manakish) prekrivene zata’arom, kremasti labneh (gusti jogurt), sir, rajčice, masline, jaja, fava grah, shakshuku, čaj i slana peciva koja se zovu mouajanet.

20. Meksiko

Doručak u Meksiku je obilan obrok koji se sastoji od jela kao što su chilaquiles, pržene tortilje prelivene zelenom ili crvenom salsom, prženim grahom i nasjeckanom piletinom ili čak ostacima jučerašnjih obroka. Huevos rancheros (tradicionalna meksička jaja) još su jedan popularan izbor.

21. Maroko

Marokanski doručak je često sladak i sastoji se od kruha i palačinki od griza s malo povrtnog namaza, pekmeza, sira ili maslaca, meda, jaja, maslina i datulja, kao i turske kave i čaja od mente.

22. Mjanmar

Najpoznatije jelo za doručak u Mjanmaru je mohinga. Mohinga je nacionalno jelo, a radi se o ribljoj juhi s rižinim rezancima, limunskom travom, ribljom pastom, đumbirom, lukom i slanutkom. Poslužuje se na štandovima uz cestu diljem zemlje i postoji mnogo regionalnih varijacija.

23. Nizozemska

Ljudi u Nizozemskoj obično za doručak jedu kriške kruha s maslacem (ontbijtkoeken) i raznim dodacima kao što su šunka, sir, džem ili hagelsag (slatke mrvice koje se posipaju po kruhu). Žitarice i jaja na oko su također čest izbor.

24. Nigerija

Doručak u Nigeriji razlikuje se ovisno o regiji, zajednici i plemenu. Međutim, popularno jelo su ogi i akara (kolačići od kukuruznog brašna i graha), često popraćeni slatkim krumpirom, prženim jajima i prženim plantana bananama.

25. Pakistan

U Pakistanu (i dijelovima sjeverne Indije) uobičajeni doručak su punjene parate (kuhane pogače punjene raznim povrćem, obično krumpirom) koje se jedu s maslacem, jogurtom i kiselim krastavcima.

Popularno jela su i aloo-poori (curry od krumpira s prženim tijestom) te halwa-poori (prženo tijesto sa slatkim nadjevima). Jede se i nihari (začinjeni mesni curry) poslužen s naan kruhom. Poslužuju se uz kavu ili čaj.

26. Filipini

Doručak na Filipinima je obično najveći obrok u danu i često se sastoji od voća, pan de sala (peciva) i izdašnih jela od riže, poput tapsiloga (riža sa suhim mesom i jajima) ili malih kobasica, poznatih kao longganisa, koje mogu biti pržene s češnjakom, jajima, mesom i grahom.

27. Poljska

Tradicionalni poljski doručak je vrlo često jajecznica, kajgana s kielbasom (kobasicom) i palačinkama od krumpira. Također može sadržavati otvoreni sendvič s raznim narescima, kobasicom i jajima.

28. Rusija

Popularni ruski doručak su male palačinke. Dolaze u raznim varijantama, poput sirnika punjenih sirom, blini palačinki s kefirom i pahuljastih oladi palačinki s kvascem. Često se poslužuju s kiselim vrhnjem, medom, marmeladom ili svježim bobicama.

29. Singapur

Singapurska hrana je inspirirana malezijskom, kineskom, indijskom, indonezijskom i europskom kuhinjom. Dakle, njihov doručak je mješavina svih njih. Jedna od najpopularnijih namirnica za doručak je kaya tost. Ovaj slatki sendvič se priprema od bijelog kruha namazanog maslacem i kaya namazom od kokosa, jaja i šećera.

30. Španjolska

Popularan španjolski doručak je pan a la catalana ili pan con tomate. Podrijetlom iz katalonske regije, ova se jela sastoje od kruha natrljanog češnjakom i rajčicama prelivenim maslinovim uljem. Po želji se može nadjenuti sirom, šunkom ili kobasicama, a poslužuje se uz café con leche (kavu s mlijekom).

31. Švedska

Švedski doručak često se sastoji od nordijskih otvorenih sendviča prekrivenih narescima, ribom, sirom ili povrćem (knäckebröd). Još jedno popularno jelo je pannkakor. Ovi tanki kolači nalik na palačinke obično su preliveni slatkim voćnim nadjevima od bobica ili brusnica.

32. Turska

U Turskoj se doručak sastoji od kruha, sireva, maslina, krastavaca, rajčice, pikantnih turskih kobasica, meda, džemova, omleta i voća. Za doručak se često jede i burek, a tu su i ukusan turski čaj ili kava.

33. Velika Britanija

Potpuni engleski doručak obično uključuje jaja, kobasice, deblje narezanu slaninu, grah, gljive, rajčice, pogačice od krumpira i tost. Regionalne varijante uključuju škotski doručak s dodatkom krvavice (eng. black pudding) i haggisa (ovčje iznutrice kuhane u želucu) te irski doručak, koji sadrži bijelu kobasicu i soda kruh. Bez obzira na verziju, doručak je najčešće popraćen šalicom čaja.

34. Sjedinjene Američke Države

Poput punog engleskog doručka, američki doručak obično uključuje jaja, hrskavu slaninu, pečeno meso i tost. Ovo može biti popraćeno pahuljastim palačinkama i javorovim sirupom. Postoji bezbroj varijacija i kombinacija ovih jela, a često su popraćena sokom od naranče.

35. Venezuela

Tipičan doručak u Venezueli su arepas (plosnate kukuruzne pogačice). Kao i u mnogim drugim zemljama, ove pogačice prate većinu obroka. Za doručak se prže ili peku i jedu sa sirom, šunkom, piletinom, svinjetinom ili ribom. Još jedno popularno jelo su empanade (tijesto punjeno svježim sirom, mljevenim mesom ili bilo kojom kombinacijom povrća i graha).

Naravno, ovo su samo neka od mnogih jela koja se širom svijeta služe za doručak, a ako smo zaboravili koje, svakako ga podijelite u komentarima ispod.

Pročitajte više