Dunje nisu samo za stajanje na ormaru. Evo kako ih sve možete iskoristiti

Foto: Index

DUNJA je listopadno drvo koje rađa tvrde zlatnožute plodove izgledom slične kruški. Dunje su cijenjene zbog svojeg intenzivnog okusa, međutim većina sorti je previše tvrda i trpka da bi se jela sirova. Plod dunje je sličan plodu jabuke ili kruške (odakle i potječu nazivi za dvije sorte dunje - jabukolika i kruškolika).

Plodovi dozrijevaju u listopadu, ali sezona branja počinje u rujnu. Od dunja se pripremaju džemovi, kompoti, želei, sokovi i alkoholna pića. Riječ marmelada izvorno je označavala džem od dunja, a potječe od portugalske riječi marmelo, što znači dunja.

Kuhanje s dunjom

U suvremenoj kuhinji dunja se uglavnom pojavljuje kao dio voćnih pita i kolača i to često uz jabuku čiji okus produbljuje. Za kuhanje se odabiru zdrave žute dunje, a najlakše je zapamtiti da dunje moraju biti tvrde i žute. Tijekom kuhanja dunje poprimaju nježnu roza boju, a miris koji ispuštaju je intenzivan te mnoge podsjeća na parfem.

Odlično pristaju uz pečeno meso i to pogotovo ako se peku zajedno s mesom. Džem od dunja je pravo mirisno osvježenje, a pečeni fazan se često poslužuje uz slatki umak od dunja. Plodovi, na suhom i hladnom mjestu, mogu stajati između dva i tri mjeseca.

Marmelada od dunje

Za pripremu domaće marmelade nije potrebno puno sastojaka, a šećer i limun djeluju kao prirodni konzervansi. Detaljan recept pogledajte OVDJE. Imamo i recept za slatko od dunje, njega možete pronaći OVDJE.

Liker od dunje

Od dunja se može napraviti odličan liker. Liker se najčešće pravi isključivo od oguljene kore, ali može se pripremiti i od čitavih plodova. Za pripremu likera birajte samo zdrave i neoštećene plodove koji su u potpunosti sazreli. Detaljan recept možete pronaći OVDJE.

Kompot od dunje

Dunje je potrebno dobro obrisati krpom kako bi se uklonio površinski vunasti sloj. Zatim se gule, režu na kriške i čiste od sjemenki. U vodi se kuhaju desetak minuta (kako se kasnije ne bi digle na površinu), a zatim cijede i prebacuju u staklenke sa šećernim sirupom te potom 30 minuta pasteriziraju na 90 stupnjeva. Detaljan recept se nalazi OVDJE.

Sir od dunje

Sir od dunja je čvrsta, ljepljiva i slatka crvenkasta pasta napravljena od ploda dunje, a porijeklom je s Pirenejskog poluotoka. Recept je vjerojatno drevnog podrijetla, a Apicijeva kuharica, zbirka rimskih recepata sastavljena u kasnom 4. ili ranom 5. stoljeću nove ere, sadrži recept za dunje dinstane s medom.

Danas se priprema tako da se plod oguli, očisti te kuha s manjom količinom vode i većom količinom šećera. Nakon što se ostavi nekoliko dana kako bi se stegnuo, postaje relativno čvrsta pasta, odnosno sir od dunja, dovoljno gust da zadrži svoj oblik. Okus je slatkast, ali blago trpak (ovisno o količini upotrijebljenog šećera). Detaljan recept za sir od dunje možete pronaći OVDJE.

Pročitajte više