Jamie Oliver nas nikad nije iznevjerio, zato danas pečemo pile po njegovom receptu

Foto: Shutterstock/Instagram (jamieoliver)

PEČENO pile je klasično jelo koje bi svaki kuhar morao znati pripremiti. Ne samo da je pristupačno i ukusno već može biti središnji dio i svečanog ručka i ležernog obiteljskog obroka. Neki svjetski poznati chefovi, kao što su Thomas Keller i Lidia Bastianich, svojedobno su izjavili kako bi za svoj posljednji obrok odabrali pečeno pile.

Posljednjih godina ovo je jelo postalo popularan trend u vrhunskim restoranima diljem svijeta i, dok ga neki restorani pripremaju vrlo jednostavno, sa začinskim biljem, citrusima, češnjakom i jednostavnim nadjevima, drugi ga podižu na višu razinu dodacima poput tartufa i guščje jetre. Ali ne morate biti školovani kuhar ili imati luksuzne sastojke da biste kod kuće pripremili savršeno pečeno pile.

Punjeno pile s nadjevom od miješanih gljiva

Ovaj recept za pečeno pile punjeno nadjevom od gljiva slavnog kuhara Jamieja Olivera izvrstan je način da pečenom piletu podarite malo dodatnog okusa i raznolikosti. Recept nije zahtjevan i bez problema ga mogu isprobati i kuhari početnici. Namijenjen je za četiri osobe, a vrijeme kuhanja je oko 1 sat i 55 minuta, plus malo vremena za hlađenje. 

Za ovaj recept će vam trebati 500 grama miješanih gljiva (kao što su shiitake, bukovače, vrganji i slično), 1 glavica luka, 4 češnja češnjaka, 1 vezica svježe majčine dušice, 1 limun, morska sol, svježe mljeveni crni papar, velika šaka pinjola, 2 velike šake krušnih mrvica, 1 jaje iz slobodnog uzgoja i cijelo pile teško otprilike 1.5 kilograma.

Pripremite nadjev

Zagrijte pećnicu na 240 Celzijevih stupnjeva. U velikoj tavi na srednje jakoj vatri zagrijte veću količinu maslinovog ulja. Dodajte nasjeckani luk i narezani češnjak te pirjajte oko 10 minuta dok ne omekšaju. U tavu dodajte gljive i majčinu dušicu, pojačajte vatru i pirjajte 5 do 10 minuta.

Maknite tavu s vatre, na gljive naribajte koricu limuna pa smjesu dobro začinite. Smjesu prebacite u zdjelu i ostavite sa strane da se hladi. Nakon što se smjesa ohladi, čistim rukama umiješajte pinjole i krušne mrvice, a zatim dodajte razmućeno jaje.

Nadjenite pile

Lagano gurnite prste između mesa i kože na vrhu pileta kako biste napravili džep za nadjev. Četvrtinu nadjeva nagurajte u džepić, a preostalu smjesu oblikujte u kuglice. Jedan limun s korom prerežite na pola i stavite u šupljinu pileta, zajedno s preostalim grančicama majčine dušice.

Ispecite u pećnici

Pile stavite na lim za pečenje, pokapajte maslinovim uljem i začinite soli i paprom. Lim za pečenje stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i odmah smanjite temperaturu na 200 stupnjeva. Pecite pile 40 minuta, a zatim u lim za pečenje dodajte kuglice nadjeva od gljiva. Lim vratite u pećnicu i pecite još 35 minuta dok pile ne dobije lijepu boju.

Da biste provjerili je li pile pečeno, zabodite štapić za ražnjić ili vilicu u najmasniji dio zabatka - ako iscuri sok, pile je pečeno. Ostavite ga da se odmori 10 do 15 minuta labavo pokriveno aluminijskom folijom, pa ga poslužite s pečenim krumpirom i sezonskom salatom. Isprobajte ovaj recept i sami okusite čaroliju, nećete se razočarati! Detaljan recept se nalazi OVDJE.

Pročitajte više