Lovac na pizze u Rumunjskoj: Mali Beč, odlična napoletana i konobar hajdukovac

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze. Zbog svega toga utvaramo si da je Dragan stručnjak za ovu temu i danas vam piše o jednoj rumunjskoj pizzeriji.

NAPOKON sam nakon dvije neplanirane odgode otišao na polumaraton u Temišvar koji sam prijavio još prije tri godine. Zbog situacije vezane uz pandemiju, utrka je dvije godine odgađana i već sam pomalo zaboravio na nju. Kad su mi javili da mogu birati između povrata startnine ili nastupa ove godine, izabrao sam drugu opciju i zaputio se u Temišvar.

Naravno, prije puta sam se malo raspitao i bacio pogled na recenzije temišvarskih pizzerija. Pronašli smo najbolje ocijenjenu pizzeriju s uvjerljivo najviše pozitivnih komentara i osvrta. Kad smo uz to dobili informaciju kako ta pizzerija jedina u Temišvaru ima pravu napoletanu, rezervirali smo stol te je tako La Pizza Napoletana postala prva rumunjska pizzerija koju sam posjetio.

Obiteljska kuća pretvorena u pizzeriju

Pizzerija je smještena u širem centru grada, dvadesetak minuta hoda od glavnog trga. Sama lokacija u jednoj od sporednih uličica je pomalo neobična i zbunjujuća pa smo pored La Pizza Napolitane doslovno prošli dva puta, a da je nismo ni primijetili.

Radi se o obiteljskoj kući smještenoj u nizu sličnih kuća koja je preuređena u pizzeriju pa su prostorije u prizemlju pretvorene u kuhinju i nekoliko malih prostora za posluživanje hrane. Dvorište je, koje se ne vidi s ulice, pretvoreno u lijepu terasu s većim brojem stolova. Sam interijer je ukusno i skladno uređen, a atmosfera je ugodna i opuštajuća.

Hajduk živi i u Rumunjskoj

A onda odmah u startu zanimljiva anegdota vezana uz konobara koji nas je posluživao. Kad je čuo kojim jezikom govorimo, pitao nas je na hrvatskom jeziku odakle smo, a kad je saznao da dolazimo iz Hrvatske, ponosno nam je pokazao tetovažu na svojoj nadlaktici. On je, naime, strastveni navijač Hajduka. Tijekom rata je kad je imao samo šest godina s obitelji bio prisiljen napustiti Hrvatsku.

Sve ga to nije omelo da postane i ostane pravi torcidaš koji si je prvom prilikom na lijevu nadlakticu dao tetovirati veliki grb Hajduka. Pomogao nam je i oko izbora pizza, a izbor je u La Pizza Napoletani uistinu velik.

Osam pizza, od toga jedna s pestom od bundeve

Budući da nas je bilo osam, isprobali smo osam različitih pizza. Ja sam, s obzirom na to da volim isprobavati nove i neobične nadjeve, naručio Finocchio Al Parmigiano, pizzu s pestom od bundeve. Ovo nije jedina pizza s takvim pestom, probali smo i Vegan pizzu koja uz pesto od bundeve u nadjevima ima sastojke klasične vegetarijanske pizze.

Na mojoj je glavni sastojak uz već spomenuti pesto od bundeve bila mekana i vrlo ukusna šunka. Pizze su vrhunskog tijesta, a izgledom zbog izdignutih i napuhanih rubova izgledaju više kao canotto nego napoletane. Tijesto je ukusno, lagano i prhko. Nadjevi su raznoliki, kvalitetnih i dobro posloženih sastojaka.

Najjeftinija 4.80, a najskuplja pizza 8.95 eura

Cijene se kreću od 24 leva za Marinaru (4.8 eura) do one najskuplje Carciofi Pancetta koja košta 44 leva (8.95 eura). Većina je pizza između sedam i sedam i pol eura.

La Pizza Napoletana ima lijepo uređen prostor, ugodan ambijent, velik izbor ukusnih i finih napoletana pristupačnih cijena i izuzetno korektno i ljubazno osoblje, s vrhunskim konobarom kojeg moram dodatno pohvaliti. Iako navija za Hajduk.

I taman kad ste pomislili kako sam opet naletio na savršenu pizzeriju, moram istaknuti i jedan poprilično veliki nedostatak. Pizze su nam na stol stizale dvije po dvije, a ne u isto vrijeme. Budući da je razmak između tako posluženih pizza iznosio od tri do četiri minute, pretpostavljam da La Pizza Napoletana ima kvalitetnu krušnu peć, ali definitivno premalog i nezadovoljavajućeg kapaciteta.

Ako se za stolom, kao u našem slučaju, nalazi nešto veći broj osoba, oni zadnji svoje pizze dobiju petnaestak minuta nakon onih prvih. Tako oni prvi imaju mogućnost donijeti jednu od dvije pomalo nezahvalne odluke. Ili će početi jesti svoje pizze bez obzira na to što ostatak društva pred sobom na stolovima nema ništa, ili će pričekati da svi budu posluženi pa jesti hladnu napoletanu.

Bez obzira na taj nedostatak, La Pizza Napoletana zaslužuje vrlo visoku ocjenu, a ako vas put odvede u Temišvar, lijepi grad kojeg zbog svojih znamenitosti nazivaju i malim Bečom u Rumunjskoj, navratite u ovu vrlo dobru pizzeriju.

Pročitajte više