Madeleines su nježni francuski kolačići stvoreni za kišne subote, evo recepta

Foto: Shutterstock

MADELEINES (francuski izgovor "madlen") su tradicionalni francuski kolačići koji potječu iz regije Lorraine. Riječ je o vrlo malim biskvitima s karakterističnim oblikom školjke, koji se dobiva pečenjem u kalupu posebno napravljenom za ove kolačiće. Ovi delikatni biskviti svoje ime duguju nepoznatoj ženi po imenu Madeleine, a za njihovo podrijetlo veže se nekoliko legendi.

Osim po svom izvrsnom okusu, madeleines su svjetski poznati i po svom pojavljivanju u slavnom ciklusu romana Marcela Prousta U potrazi za izgubljenim vremenom, gdje pripovjedač doživljava bujicu sjećanja nakon što je kušao madeleine umočen u čaj. Tradicionalni recepti obično uključuju maslac, šećer, jaja, brašno, prašak za pecivo i arome poput limunove korice ili fino mljevenih badema. Priprema je vrlo jednostavna i ovi ukusni kolačići savršeno pristaju uz popodnevni čaj ili kavu. 

Legende o nastanku

Nekoliko je legendi vezano uz nastanak ovih kolačića, a uglavnom se vežu uz ženu po imenu Madeleine za koju se kaže da je služila nekom dostojanstveniku iz povijesti regije Lorraine, iako ne postoji konsenzus oko njezinog prezimena niti identiteta poslodavca.

Neki smatraju kako je dostojanstvenik bio kardinal i pobunjenik iz 17. stoljeća Paul de Gondi, dok drugi tvrde kako je kolačiće izmislila Madeleine Paulmier, za koju se kaže da je u 18. stoljeću bila kuharica Stanislava I., iz Poljske prognanog kralja i vojvode od Lorrainea.

Priča kaže da ih je francuski kralj i vojvodin zet Luj XV., očaran malim kolačima koje je pripremala Madeleine Paulmier, nazvao po njoj, dok ih je njegova supruga Maria Leszczyńska ubrzo potom predstavila dvoru u Versaillesu. Obožavani u kraljevskoj obitelji, ubrzo su osvojili ostatak Francuske. 

Ipak, druge priče ove kolačiće povezuju s hodočašćem u Santiago de Compostelu u Španjolskoj te kažu kako je hodočasnica po imenu Madeleine recept donijela sa svog putovanja ili da je kuharica po imenu Madeleine male kolače u obliku školjke nudila hodočasnicima koji prolaze kroz Lorraine.

Sastojci i priprema

Za pripremu ukusnih madeleine kolačića trebat će vam posebni kalupi u obliku školjke, ali ako ih nemate, možete koristiti bilo koji kalup male veličine. Osim kalupa, potrebni su vam sljedeći sastojci: jaja, šećer, brašno, maslac, sol, prašak za pecivo, aroma vanilije, limunova korica i par kapi limunovog soka.

Priprema počinje topljenjem maslaca u lončiću na laganoj vatri, nakon čega se maslacu dodaje manji dio brašna. U drugoj posudi se miješaju jaja, šećer, sol, aroma vanilije i korica limuna. Smjesi s jajima se zatim dodaje smjesa od maslaca te se polako dodaje ostatak brašna. Pripremljeno tijesto je potom potrebno staviti u hladnjak na barem pola sata.

Zatim se kalupi pune tijestom i peku u pećnici oko 10-12 minuta. Nakon što su pečeni, kolačiće je potrebno malo ohladiti pa posuti šećerom u prahu. Detaljan recept s točnim količinama možete pronaći na ovom linku, a recept za verziju s čokoladom naše čitateljice Tonke možete pronaći ovdje.

Pročitajte više