Može li promatranje fotografija hrane smanjiti osjećaj gladi?

Foto: Shutterstock

SVEUČILIŠTE Aarhus u Danskoj nedavno je objavilo zanimljivo istraživanje. Kako prenosi Science Daily, američka web stranica poznata po objavljivanju uređenih znanstvenih priopćenja za tisak, ova studija sugerira kako promatranje fotografija hrane može umanjiti apetit.

Prema istraživanju koje je vodio Dr. Tjark Andersen s Odjela za prehrambene znanosti na Sveučilištu Aarhus, sudionici istraživanja koji su bili izloženi istoj slici hrane 30 puta izvijestili su o povećanom osjećaju sitosti u usporedbi s onima koji su sliku vidjeli manje puta.

Teorija utemeljenog saznanja

Kako piše Science Daily, ova pojava je u okviru istraživanja mozga objašnjena takozvanom teorijom utemeljenog saznanja. Naime, kad zamislite kako jedete određenu hranu, područja u vašem mozgu koja se aktiviraju ista su kao ona koja se aktiviraju kad stvarno jedete tu hranu.

Dakle, prema ovom istraživanju vaš mozak zaista vjeruje da ste pojeli onaj burger čiju ste sliku upravo pogledali trideset puta! A što ako se na slikama prikažu razlike koje sugeriraju promjenu okusa? Tim znanstvenika sa Sveučilišta Aarhus se i to pitao, pa su proveli niz eksperimenata s više od tisuću sudionika.

Ispostavilo se da promjene u vrsti prikazane hrane, koje sugeriraju promjenu okusa, nisu značajno utjecale na osjećaj sitosti. Na primjer, pokazivanje slika čokoladnih bombona, a zatim voćnih bombona nije značajno promijenilo osjećaj sitosti kod sudionika.

Nove strategije za upravljanje tjelesnom težinom

Ova otkrića otvaraju mogućnosti za nove strategije za kontrolu prejedanja i upravljanje tjelesnom težinom. Zamislite aplikaciju koja vam iznova pokazuje slike hrane koju želite jesti, pomažući vam da kontrolirate apetit i smanjite unos kalorija. Zvuči kao znanstvena fantastika, zar ne?

No, istraživački tim s Aarhus Sveučilišta ne staje na ovome. Science Daily napominje kako trenutno provode dodatna istraživanja kako bi razumjeli utjecaj oglasa za hranu na društvenim mrežama na naše prehrambene navike.

Iako nas te privlačne slike hrane koje neprestano vidimo na društvenim mrežama mogu nagnati da pojedemo više nego što bismo trebali, možda će nam iste te slike jednog dana pomoći da se suzdržimo od hrane. Samo trebamo nastaviti gledati!

Pročitajte više