Na ovom šarenom otočiću podsjetili smo se koliko pizza s inćunima može biti dobra

Foto: Lovac na pizze

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.

OVE JE godine od 13. do 15. rujna drugi put održano natjecanje pizza-majstora Un Pizzaiuolo Per Procida. Prvo je natjecanje u organizaciji APN-a održano prošle godine na Procidi, malenom otoku u Napuljskom zaljevu. Procida je smještena u blizini turistima nešto poznatijih otoka Capri i Ischia.

Budući da je upravo Procida proglašena talijanskom prijestolnicom kulture za 2022., organizatori su odlučili ovu manifestaciju napraviti tradicionalnom i svake godine na ovom lijepom otoku održati natjecanje pizza-majstora.

Ovo je natjecanje zanimljivo, ali i pomalo neobično zato što pizza-majstori, iako na njemu prezentiraju svoju autorsku pizzu, moraju koristiti tipične otočke proizvode. APN ima popis lokalnih namirnica koje moraju biti baza nadjeva.

Kakvi nadjevi!

Mene je posebno zanimao nastup pizza-majstora iz tima Mainardi Pizza Alena Radanovića, Jerneja Berlota i Simona Koštomaja. Alena i Jerneja sam pratio i na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu u Napulju. Jernej je iskusni pizza-majstor, instruktor i APN-ov ambasador za Sloveniju.

Simon Koštomaj radi kao pizza-majstor u Baffi House of Pizza u Radovljici, a Alen je iskusni pizza-majstor i vlasnik osječke pizzerije Novi Saloon. Na prošlogodišnjem je natjecanju Alen osvojio treće mjesto.

Iako se nisu popeli na pobjedničko postolje, sva su trojica imala odličan nastup. Ljubitelje pizza će sigurno zanimati s kakvim su pizzama nastupili i kakve su sve sastojke koristili za nadjev.

Alen je nastupio s Pizzom Gustosa (Fior di latte, krema od pistacije, krema od pečenih paprika, stracciatella, ekstradjevičansko maslinovo ulje, fileti inćuna, cherry rajčice, kapari i limun). Imao sam priliku kušati Alenovu pizzu tijekom njegovih višednevnih priprema za ovo natjecanje.

Inače ne podnosim jako slanu hranu, a pizzu s inćunima nisam naručivao već jako dugo, i to zbog vrlo lošeg iskustva iz pizzerije Ciao u Pečuhu koja pravi jako dobre pizze, ali im je pizza s inćunima ubitačno slana. Zato sam s malom dozom straha prihvatio Alenov poziv, što se kasnije pokazalo potpuno bezrazložnim.

Fileti inćuna koje koristi nisu uopće jako slani, a limunom i kremom od pistacije i pečenih paprika kvalitetno neutralizira njihovu dominaciju na pizzi. Sve u svemu, jako dobro pogođena i usklađena kombinacija sastojaka, a pizza definitivno nije pretjerano slana.

Osim inćuna, i malo tune

Simon se, kao i Alen, odlučio za inćune, a pizzu je nazvao Pizza Alici Gialli (Passata od žutih cherry rajčica, tikvice, dimljena provola, cherry rajčice, fileti inćuna, naribana korica naranče i pikantno ekstradjevičansko maslinovo ulje).

Jernej je izabrao tunu, a pizzu je nazvao Pizza Arancia (Fior di latte, sir Philadelphia pomiješan s naribanom koricom naranče, fileti tune, prah crnih maslina, peperoncini u slatko-kiselom umaku, ekstradjevičansko maslinovo ulje i cijeđeni sok naranče).

Poprilično su to neobični nadjevi pomalo hrabrih kombinacija sastojaka i jako dobrog okusa. Na pobjedničkom su postolju završili domaći natjecatelji Paolo Lubrano, Gianluca Capobianchi i Salvatore Sorrentino, koji su na najbolji mogući način iskoristili poznavanje i prednosti lokalnih namirnica.

Un Pizzaiuolo Per Procida odlična je promocija malog i prekrasnog otoka smještenog uz obalu Napulja, ali i promocija svjetske pizza-scene te prilika za druženje vrhunskih svjetskih pizza-majstora.

Pročitajte više