Nezaobilazan dio blagdanskog stola - i ovog Uskrsa pečemo pincu, evo odakle potječe

Foto: Shutterstock

PINCA, sirnica ili pogača tradicionalni je kolač koji se za Uskrs pravi diljem Hrvatske, najčešće u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri. Neki ga zovu i uskrsna pogača, a u Zagorju, Prigorju i Turopolju nosi ime jajarica, i to zbog svoje žute boje koju ima ako se koriste domaća jaja. No, zašto ovaj kolač nosi tolika različita imena, odakle uopće potječe i zašto se tradicionalno peče baš na Uskrs? 

>> Probali smo kupovne pince, od 1.79 do 19 eura po komadu, evo dojmova

Podrijetlo pince

Pinca se peče od davnina, a vjeruje se da potječe iz doba Mletačke Republike, kada se pojavilo dizano tijesto. Tada su se slastice i kolači smatrali luksuzom rezerviranim samo za one najbogatije, a pinca se pekla samo za posebne prigode i najveće blagdane poput Uskrsa i Božića.

Recept za uskrsnu pincu potječe iz talijanskih pokrajina Veneta i Furlanije, odakle je sredinom 19. stoljeća iz Furlanije prenesen u Graz pa je danas i u Austriji to tradicionalno uskrsno jelo. Tamo se pinca naziva Osterpinze, kao i Görzer Pinze, a kako je stigla u Austriju, tako je stigla i kod nas.

Pogača, sirnica, pinca

Pinca nosi različite nazive, a u Dalmaciji je poznata kao sirnica, iako se sir uopće ne koristi za njezinu pripremu. Pretpostavlja se da su nekad u pincu stavljali usireno tijesto umjesto kvasca pa je tako ostalo ime sirnica.

No vjeruje se da pinca dolazi iz korijena latinske riječi pinsere, što znači mijesiti, te iz talijanske riječi pinza, što znači kliješta ili škare (a pinca je poznata po tome da se tijesto prije pečenja reže škarama).

Kako se priprema i zašto baš na Uskrs?

Pinca se pravi od dizanog tijesta u koje tradicionalno idu brašno, jaja, šećer, mlijeko i mast, a dodatni okus daju joj grožđice, naribana korica domaćeg limuna ili naranče, rum, kao i domaći prošek, desertno vino koje se ponekad također dodaje u pincu. U Dalmaciji su nekoć u pincu stavljali i šafran kako bi se istaknula njena žuta boja.

Kolač se na kraju oblikuje u kuglu koja se prije pečenja premaže umućenim žumanjkom i po sredini razreže nožem ili škarama, a zatim se pospe krupnim šećerom. Osim toga, u nekim krajevima Hrvatske se u sredinu pince nakon pečenja stavi pisanica, a ona se oduvijek pekla kako bi se na Veliku subotu nosila na blagoslov u crkvu, s ostalom hranom koja se posluživala na Uskrs.

Pinca

Pinca by Janjolinka

Pinca bez glutena

Pinca sa Silbe

Pročitajte više