Njujorški restorani moraju označiti hranu s previše šećera, treba li isto i nama?

Ilustracija: Unsplash

PREMA novom zakonu koji je potpisao gradonačelnik New Yorka Eric Adams, svi lanci s 15 ili više restorana u gradu na svojim će jelovnicima morati označiti hranu i piće koji premašuju dnevne količine dodanog šećera koje preporučuje FDA, Američka Agencija za hranu i lijekove.

Trenutačne smjernice FDA preporučuju da odrasli drže svoju dnevnu potrošnju dodanog šećera na manje od 10 posto ukupnih kalorija. Ako netko unosi 2000 kalorija dnevno, prema FDA ne bi trebao unositi više od 50 grama dodanog šećera, što je oko 200 kalorija.

Restorani moraju jasno označiti koje namirnice imaju više od 50 grama dodanog šećera

Važno je napomenuti da FDA razlikuje dodani šećer od šećera koji se prirodno nalaze u mlijeku, voću ili povrću. Agencija definira dodane šećere kao one koji se dodaju tijekom obrade hrane (kao što je saharoza ili dekstroza), zaslađivače (kao što je konzumni šećer), šećere iz sirupa i meda te šećere iz koncentriranih voćnih ili povrtnih sokova.  

Hunter College New York City izvještava da odrasli Amerikanci u prosjeku konzumiraju 77 grama dodanog šećera dnevno, dok američka djeca u prosjeku pojedu 81 gram dodanog šećera dnevno, što je vrlo zabrinjavajuće, pa su se vlasti odlučile na ovaj korak.

"Vidimo veliku krizu u gradu - i izvan njega - kada je riječ o prehrani i pretilosti. Pokušavamo natjerati Njujorčane da jedu zdravije i žive zdravije", rekao je član Gradskog vijeća New Yorka Keith Power, dodajući da neki stanovnici New Yorka svoju punu preporučenu dnevnu dozu dodanog šećera pojedu već ujutro za doručak.

U tekstu zakona stoji da će restorani s 15 ili više lokacija morati na svojim jelovnicima jasno označiti koje namirnice imaju više od 50 grama dodanog šećera. Restorani imaju godinu dana da se usklade s novim zakonom ili će morati platiti kaznu od 200 dolara.

Pročitajte više