Probali smo najbolje koruške okruglice na svijetu - ali doslovno

Foto: Index

NEDAVNO smo jednu slobodnu subotu iskoristili za jednodnevni izlet, ne predaleko, ali izvan Hrvatske. Nakon kratkog vijećanja odluka je pala na Klagenfurt, gradić u kojem nismo prvi put, no ima neki austrijski šarm kojeg smo se zaželjeli. Prvo je pitanje uvijek - gdje (i što) jesti.

Da si pomognemo, odlučili smo na TasteAtlasu istražiti koja je hrana autentična baš za pokrajinu Korušku. Došli smo do informacije da je tipično koruško jelo Kärntner Kasnudeln, odnosno u prijevodu - koruške okruglice sa sirom.

Najbolje na svijetu, kažu

Restoran u Klagenfurtu koji je poznat upravo po njima je Gasthaus im Landhaushof, prvi izbor za kušanje tih okruglica na TasteAtlasu, gdje stoji kako se upravo ondje jedu najbolje Kärntner Kasnudeln na svijetu.

Iako ime restorana zvuči pomalo komplicirano, značenje je vrlo jednostavno. "Gostionica u dvorištu seoske kuće" bio bi doslovan prijevod imena. Nalazi se u samom centru grada, na početku pješačke zone, na adresi Landhaushof 1.

Radi svaki dan od 11 do 22 osim nedjeljom kad se zatvara u 16 sati. Ambijent je ugodan, tradicionalan za tamošnje gostionice - s drvenim namještajem, bez prenapadnog svjetla, ali moderniziran. Oko 13 sati ušli smo u dosta živahnu atmosferu, no odmah smo našli slobodan stol.

Kärntner Kasnudeln

Naručili smo porciju Kasnudelna i vrlo brzo na stol dobili tri pozamašne okruglice. Oblikom bismo ovo jelo mogli usporediti s pierogama, tankim kuhanim tijestom u obliku školjke punjenim sirom i krumpirom i s lijepo zavrnutim rubovima.

Čime su točno punjene Kärntner Kasnudeln? U nadjev idu kuhani krumpir, svježi sir (točnije quark), crveni luk i češnjak te sitno sjeckani svježi timijan, krasuljica, menta i peršin. Tijesto je vrlo jednostavno kuhano tijesto od brašna, jaja, ulja i soli.

Okus je svakako pomalo neobičan za naše podneblje s obzirom na to da Austrijanci koriste puno više začinskih trava, no u globalu je to jedno jednostavno, jeftino i zasitno jelo. Austrijanci ga jedu uz salatu začinjenu bučinim uljem.

>> Recept za Kärntner Kasnudeln

Sve skupa - palac gore

Osim toga, naručili smo bečku šniclu i svinjsko pečenje s roladom od kruha. Šnicla nije baš onakva na kakvu smo navikli po Austriji, odnosno kakvu preferiramo - volimo onu koja strši s tanjura i zbog hrskavog panirunga odaje dojam kao da lebdi. Svejedno, nije uopće bila loša, ni blizu.

Svinjsko pečenje bilo je baš onakvo kakvo volimo i zbog kojeg nam je ova austrijska varijanta jedna od dražih - u umaku od pečenja, mekana i sočna. Sve skupa, s pićem, koštalo nas je 80 eura. Svakako ćemo ovo pamtiti kao jedno ugodno iskustvo, a TasteAtlas "zamoliti" za preporuku i idući put.

Pročitajte više