Stručnjaci upozoravaju: Čokolada će nestati iz naše prehrane u sljedećih 100 godina

Foto: Shutterstock

NOVA istraživanja došla su do zapanjujućih rezultata - neke od naših omiljenih namirnica, uključujući čokoladu, do 2123. godine možda više neće postojati.

Brojni stručnjaci to su pripisali činjenici da postajemo mnogo svjesniji i pomičemo fokus na održivost i etiku, a istraživanje LNER-a pokazalo je da 1 od 7 Britanaca vjeruje da će do 2123. prehrana biti na biljnoj bazi, i to ponajviše zbog negativnog utjecaja hrane životinjskog podrijetla na okoliš.

Čokolade za 100 godina više neće biti

I dok 59 posto Britanaca ispitanih u ovom istraživanju kaže da ne može zamisliti život bez čokolade, stručnjaci upozoravaju da bi ova omiljena poslastica mogla izumrijeti do 2123. Umjesto toga, održivi kakao može postati nova zamjena pružajući isti okus kao čokolada, ali s manjim utjecajem na okoliš.

Također, predviđa se da će društvo postati puno svjesnije svog ugljičnog otiska, a već sada postoje neke namirnice koje zbog velikog ugljičnog otiska polako nestaju s menija, poput avokada i lososa, o kojima smo već pisali.

>> Top 10: Ova hrana ima najveći ugljični otisak i najveći utjecaj na okoliš

No vratimo se na čokoladu. Zbog klimatskih promjena već vidimo dramatično smanjenje stabala kakaovca pa je lako moguće da će čokolada prirodno nestati iz naše prehrane i postupno biti zamijenjena lakše proizvedenim, održivijim alternativama.

Još neke namirnice mogle bi "izumrijeti"

Čokolada, kako je istraživanje pokazalo, nije jedina namirnica kojoj prijeti "izumiranje". Prema istraživanju LNER-a, ljudi do 2123. godine više neće jesti ribe i plodove mora, kao ni meso, i to ponajviše junetinu i svinjetinu. Njihova zamjena bit će burgeri biljnog podrijetla, ali i razni insekti kao ekološki prihvatljiviji izvor proteina.

Osim toga, iz naše bi prehrane u potpunosti mogli nestati tofu, med, avokado i slanutak, ali i mlijeko, koje će zamijeniti mlijeko od badema, soje ili zobi, bez laktoze i s manjim utjecajem na okoliš.

Pročitajte više