VIDEO Bake kuhaju: Marta iz Malog Lošinja nam je pripremila ribu na bijelo

Screenshot: YT (bakekuhaju)

BAKA Marta Fazlić iz Malog Lošinja nas je pustila u svoju kuhinju i pokazala nam kako priprema ribu na bijelo ili, kako kažu na otoku, ribu in bianco. Marta je čitav svoj život provela na Lošinju, a kuhati je naučila od svoje bake, koja joj je uvijek bila inspiracija u životu te joj je posvetila i knjigu Nonina otočna kuharica Cres - Lošinj.

Prije pola godine je i sama postala baka maloj Karli te se pohvalila kako joj je to iskustvo znatno obogatilo život.

Riba na bijelo

Priprema ovog starinskog recepta uvijek započinje nabavkom svježe ribe. Marta je odabrala jednog škarpoča (Scorpaena porcus), dvije batovine ili čaće (Uranoscopus scaber) i jednog kokota (Trigla lyra), ali je naglasila kako za ovaj recept možete koristiti ribu po vlastitom izboru.

Ovdje možete pronaći sastojke koji su vam potrebni za pripremu ribe na bijelo, a detaljan postupak pogledajte u videu:

Ribu je prvo potrebno očistiti i dobro oprati pod mlazom hladne vode. Zatim stavite kuhati čitave oguljene krumpire. Očistite i usitnite luk, češnjak i mrkvu pa ih nekoliko minuta lagano pirjajte na maslinovom ulju.

Skuhani krumpir narežite na ploške, dodajte luk i lagano promiješajte. Ulijte vino, začinite solju i paprom, a zatim pustite da se kuha. Jelo nemojte miješati, već samo lagano protresite lonac.

U međuvremenu svaku ribu koju ste očistili narežite na dva ili tri krupnija komada. Komade ribe ubacite u lonac, dodajte vode prema potrebi, malo promiješajte i tako pustite da kuha.

Jelo je spremno kada riba omekša, a na samom kraju se dodaju cherry rajčice, kapare i nasjeckani peršin. Prije serviranja jelo prelijte maslinovim uljem. Dobar tek želi vam baka Marta!

Pogledajte i ostale videorecepte iz serijala Bake kuhaju:

Bake kuhaju: Gužvara

Bake kuhaju: Ljevača

Bake kuhaju: Faširani krumpir

Pročitajte više