VIDEO Kako iscijediti limun ako nemate cjedilo i savjeti kakvih nema na TikToku

Foto: Unsplash

VJEROJATNO ste već shvatili kako volimo TikTok jer, unatoč svim manama, ima brdo korisnih stvari. Neke su videosnimke zaista korisne, a danas smo takvu našli kod korisnice Diane Andrews koja objašnjava koja su tri načina dobra za cijediti limun.

Za početak je svakako pametno protrljati ga između dlana i kuhinjske daske kako bi pustio više soka - unutrašnjost limuna tako neće biti čvrsta, nego će svi oni džepići sa sokom popucati i on će lakše izaći van. Još bismo izdvojili da je važno da ne koristite zelenkaste limune, nego one potpuno zrele. Zelenkasti će imati kiseliji i možda i mrvicu gorkast sok, a oni potpuno žuti i zreli će biti slađi i lakše će se cijediti.

1. Vilica

Kao što možete vidjeti u videu niže u tekstu, metoda cijeđenja limuna uz pomoć vilice izgleda vrlo jednostavno i lako. Protrljate limun da omekša, razrežete ga na pola i stavite iznad zdjele u koju cijedite, pa upiknite vilicu u sredinu. Vrtite limun u suprotnom smjeru od vilice i sok će istjecati van.

Upozorenje - nemojte za ovo koristiti nove, skupe ili vilice koje su vam na bilo koji način drage jer biste ih mogli iskriviti i/ili potrgati. Nije loše u ladici imati jednu koja odrađuje sve prljave poslove, od nečeg ovakvog do otvaranja staklenki, pa i miješanja bilo čega što se kuha u vrućoj i slanoj vodi (izgubit će sjaj).

2. Hvataljke

Hvataljke za meso s roštilja mogu poslužiti za cijeđenje soka iz limuna, i to tako da polovicu limuna stavite u sredinu hvataljki i pritisnete. Ono na što bismo željeli da obratite pažnju kod ove metode je to da ne koristite slabe, nove ili hvataljke od tankog metala, odnosno plastike, jer ćete ih možda uništiti.

Silovito stiskanje limuna moglo bi presuditi vašem najdražem pomagaču za okretanje mesa na roštilju, pa predlažemo da za ovo čuvate hvataljke koje vam više ne znače puno u životu, a nove sklonite dalje od limuna. Još nešto bitno - što je limun tvrđi, to je veća vjerojatnost da ćete iskriviti ili potrgati ovaj kuhinjski alat.

3. Cjedilo za limun

Treći od ta tri načina je cijeđenje limunovog soka cjedilom namijenjenim upravo za tu svrhu, a iako smo vam u naslovu obećali da ćete doznati kako iscijediti limun bez cjedila, nećemo zanemariti ovaj dio jer ovo cjedilo često zna izazvati pravu pomutnju. A zašto? Ljudi ga masovno koriste naopačke.

Iako se na prvu čini kako limun savršeno sjeda u cjedilo, ako odrezanu stranu stavite prema gore, više ćete ga zgnječiti no što ćete iscijediti sok. Potrebno ga je okrenuti prema dolje i to će pomoći da se iskoristi što više limuna, a da što manje ide u otpad.

@chefdianaandrews Chef Tip: 3 Ways to Squeeze Lemons! #howto #chef #quicktip #kitchen #culinary #cook #cooking #foodie #foodlover #foodtiktok #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound - Chef Diana Andrews

Konačni sud

Nakon što smo u obzir uzeli sve mane i prednosti, na prvom mjestu je završilo cjedilo za limun jer je, na kraju krajeva, stvoreno upravo za to, pa stoga i oblikovano za što bolje odrađen posao. Na drugom mjestu je vilica, no tek uz sve one uvjete koje smo napisali gore, inače će se ovo samo pretvoriti u bezosjećajno uništavanje pribora za jelo, a na trećem je mjestu hvataljka.

Kuhinjski je to alat koji nikako nije stvoren za ovaj posao, naročito jer hvataljke nisu napravljene za to da izdrže toliki pritisak, nego za dobar grip na pečenom kotletu. Problem kod vilice i hvataljki nastaje i kod toga što se koštice moraju naknadno ukloniti iz zdjele s limunovim sokom.

Eto, ako zagusti, znate što trebate napraviti, no svakako bismo preporučili da nabavite cjedilo za limun kako ne biste eventualno uništili potpuno dobar pribor za jelo ili opremu za roštiljanje. U slučaju da cjedilo nije u blizini i morate cijediti limun sad i odmah, poslužite se ovim trikovima, no koristeći pribor koji ste spremni eventualno uništiti.

Pročitajte više