Malmö je švedski prvak kad je riječ o hrani i održivosti, evo kako su to uspjeli

Editorial credit: kimson / Shutterstock.com

ŠVEDSKI grad Malmö, koji je domaćin ovogodišnjeg Eurosonga, postavio si je neke vrlo ambiciozne ciljeve kada je u pitanju zaštita okoliša, ali i hrana. Tako je ovaj grad postao najbolji u Švedskoj u posluživanju organskih i klimatski prihvatljivih jela.

Malmö na godišnjoj razini kupuje oko 8.500 tona hrane (u vrijednosti od 24 milijuna eura), a dnevno se u ovom gradu posluži 65 tisuća obroka - što u predškolskim ustanovama, što u školama, što u domovima za starije osobe, i to potpuno besplatno.

Malmö daleko iznad švedskog prosjeka

To je jako puno hrane, pa je grad Malmö 2010. godine predstavio novu politiku, čiji su ciljevi bili, između ostaloga, da se u tim ustanovama poslužuje zdrava i kvalitetna hrana, koja je usto održiva i prihvatljiva za klimu (eng. climate friendly), a to podrazumijeva da ima manji ugljični otisak (više o hrani koja ostavlja veliki ugljični otisak ovdje) i ostavlja manje štete na cijeli klimatski i ekosustav od neke druge vrste hrane, kao što je, primjerice, slučaj sa srdelom koja je prihvatljivija od lososa.

>> Jesti poput lososa bolje je nego jesti losos, otkriva istraživanje

Politika je imala dva konkretna ekološka cilja - da sva hrana koja se poslužuje u Malmöu bude organska te da se emisije stakleničkih plinova koje se odnose na nabavu hrane smanje za 40 posto, i to sve do 2020. godine.

Danas se u Malmöu poslužuje 70 posto organskih obroka, dok na razini cijele države taj postotak iznosi oko 40 posto, što znači da je Malmö daleko iznad švedskog prosjeka. Također, smanjili su emisije stakleničkih plinova koje se odnose na nabavu hrane, i to za 30 posto, a sve to zajedno čini Malmö najboljim gradom u Švedskoj kada je riječ o posluživanju organske, klimatski prihvatljive hrane.

Kako im je to uspjelo?

Na službenoj stranici grada Malmöa piše da su prije svega educirali svoje građane o tome kako su hrana i klimatske promjene usko povezane te kako smanjiti utjecaj hrane na klimu. Održali su tečajeve za zaposlenike na svim razinama, i to na teme kao što su održiva hrana, hrana u obrazovanju te klimatske promjene i prehrana.

>> Ovo je hrana s najnižim ugljičnim otiskom

Osim toga, grad Malmö napravio je velike promjene u obrocima koji se poslužuju - u školama se učenicima meso poslužuje samo jednom ili dva puta tjedno, riba jednom ili dva puta tjedno i vegetarijanski obroci barem dva puta tjedno.

Iako je većina ciljeva već djelomično postignuta, na službenoj stranici piše da još uvijek postoje neki izazovi koje treba prevladati, kao što je, primjerice, bacanje hrane, bliža suradnja sa školama kao i uvođenje više obroka na biljnoj bazi.

Pročitajte više