Želite li večerati u restoranu s Michelinovom zvjezdicom, ovo su najpovoljnije opcije

Foto: Instagram/Soil restaurant

SVAKI gurman želi posjetiti barem jedan restoran s Michelinovom zvjezdicom. Ipak, ti su restorani na glasu kao skupi, čak i preskupi za većinu nas i rezervirani su samo za one malo dubljeg džepa. Novo istraživanje međunarodnog časopisa o hrani Chef's Pencil pokazuje da posjet jednom od ovih restorana nikako nije jeftin, s prosječnom cijenom od 167 eura po osobi - ne uključujući pića, nadoplate ili napojnice.

Isto je to istraživanje pokazalo da se neki od najskupljih restorana s Michelinovim zvjezdicama diljem svijeta nalaze upravo u Europi, no dobra je vijest i da postoje neki restorani za koje nećete morati izdvojiti bogatstvo. U nastavku smo izdvojili najskuplje, ali i najpovoljnije restorane s Michelinovom zvjezdicom.

>> Ovo su hrvatski restorani s Michelinovom zvjezdicom

Najskuplji restorani s Michelinovim zvjezdicama u Europi

Michelinov vodič restoranima daje od jedne do tri zvjezdice, ovisno o kvaliteti hrane i cjelokupnom iskustvu. Platit ćete više u restoranima s dvije i tri zvjezdice, a prosječna razlika je 93 eura za svaku dodatnu Michelinovu zvjezdicu.

A najskuplji takav restoran u Europi, ali i u cijelom svijetu, nalazi se u Danskoj. U prosjeku će vas koštati 295 eura po osobi da doživite vrhunski degustacijski meni u ovoj nordijskoj zemlji, a ta se cijena penje na nevjerojatnih 416 eura u glavnom gradu Kopenhagenu.

>> Prva Michelinova zvjezdica stigla u Disney World, ovaj je restoran ušao u povijest

Unatoč tome što je vrlo mala zemlja, Danska je dom za čak 32 Michelinova restorana, uključujući dva koja se mogu pohvaliti s tri Michelinove zvjezdice. Island je na drugom mjestu, s prosječnom cijenom Michelinovog degustacijskog menija od 233 eura po osobi. 

Zatim slijede Švedska, Austrija i Švicarska s troškovima od 206, 203 i 201 eura po osobi. Norveška, Portugal, Njemačka, Mađarska i Poljska također su se našle u top 10, ali u ovim ćete zemljama večeru u restoranu s Michelinovom zvjezdicom platiti manje od 200 eura, što ih čini malo pristupačnijima od prvih pet zemalja.

Najpovoljniji restorani s Michelinovim zvjezdicama u Europi

Iako je Europa dom mnogim najskupljim restoranima s Michelinovim zvjezdicama na svijetu, postoje i znatno pristupačnije opcije, koje bi si neki od nas čak mogli priuštiti - čak pet od 10 najjeftinijih restorana nalazi se upravo u Europi.

>> Hrvatski restoran vraća Michelinovu zvjezdicu: "Otjerala nam je goste"

Mala otočna država Malta najpovoljnija je opcija. Na Malti se nalazi pet restorana s Michelinovim zvjezdicama, a prosječna cijena obroka je 125 eura po osobi. Grčka je druga najjeftinija opcija u Europi, s prosječnom cijenom od 132 eura za večeru u jednom od njezinih 12 Michelinovih restorana, od kojih se svi nalaze u Ateni.

Slovenija, Belgija i Turska također su zaslužile svoja mjesta na popisu restorana s pristupačnim cijenama časopisa Chef's Pencils, a i u ovim ćete zemljama za degustacijski meni u restoranu s Michelinovom zvjezdicom platiti manje od 140 eura po osobi.

A u ostatku svijeta?

Hong Kong nalazi se na drugom mjestu najskupljih restorana s Michelinovom zvjezdicom na svijetu, s prosječnom cijenom od 248 eura po osobi, a na četvrtom mjestu je Singapur s čak 53 restorana u kojima ćete morati izdvojiti 225 eura po osobi.

>> Michelin od ove godine počinje ocjenjivati hotele, umjesto zvjezdica dijeli ključeve

Kada su u pitanju nešto povoljnije opcije, tu je Vijetnam, gdje večera u restoranu s Michelinovom zvjezdicom košta samo 121 euro, a slijedi ga Brazil, gdje se cijene kreću od 124 eura po osobi. Povoljno je i u Kini, koja ima čak 122 restorana s Michelinovim zvjezdicama, a ovdje ćete pbrok platiti 128 eura.

Pročitajte više