Što je smrtonosno za vašu mačku?

Foto: weheartit

MNOGI proizvodi koje držite u svom kućanstvu mogu biti vrlo otrovni za vašu mačku pa čak i pogubni, i to u malim količinama.

Odmah potražite pomoć veterinara, ako sumnjate da je vaša mačka pojela potencijalno otrovne tvari.
 
1. Lijekovi
 
Neki lijekovi, poput paracetamola, aspirina i ibuprofena, mogu smanjiti bol kod ljudi, ali biti pogubni za vašu ljubimicu. Samo 2 paracetamola mogu izazvati smrt vaše mačke u roku od 24 sata, upozorava Animal Hospital Association. Aspirin se koristi u vrlo malim dozama za liječenje boli i groznice kod mačaka, no sve više od toga može dovesti do po život opasnih situacija. Lijekovi poput ibuprofena poznati su po tome što mogu uzrokovati oštećenja bubrega kod mačaka.
 
2. Određena hrana
 
Dijeljenje je pohvalno, ali ne i kada je riječ o mačkama i čokoladi. Sve vrste čokolade te kave, čaja i ostalih proizvoda s kofeinom, sadrže tvari poznate kao metilksantini, koje mogu uzrokovati nenormalni srčani ritam, napadaje pa čak i smrt. Češnjak i luk u većim količinama i u bilo kojem obliku, također mogu izazvati po život opasne anemije kod mačaka. Etanol u alkoholnim pićima, može ubiti mačke ili ih staviti u komu, a sirovo tijesto može dovesti do oštećenja želuca i crijeva. Gljive, grožđe i grožđice te orasi također su otrovni.
 
3. Druge tvari
 
Iako ga smatraju privlačnim, antifriz je čest uzrok trovanja mačaka. Samo žličica može biti smrtonosna. Razni mišji otrovi također mogu dovesti do smrti kod mačaka, bez obzira da li su ih progutale izravno ili putem glodavca kojeg su pojele. Insekticid amitraz također je vrlo otrovan za mačke.
 
4. Biljke
 
Držite svoju mačku podalje od ljiljana, jer samo nekoliko zalogaja može dovesti do fatalnog oštećenja bubrega. Izbjegavajte i tulipane, ricinus, krizanteme, šafrane i oleandre. Sago palme također su vrlo otrovne za mačke, jer mogu izazvati zatajenje jetre. Svi članovi obitelji rododendron također sadrže tvari, koje kad se progutaju, kod mačaka mogu izazvati fatalni kolaps kardiovaskularnog sustava.

Pročitajte više