Dok su se neki mučili na maturi, ovaj je zadarski maturant briljirao: "Volio bih otići u inozemstvo"

Foto: Privatni album

ANTE BUTERIN zadarski je maturant koji je bez problema riješio zadatke s kojima su se drugi mučili.

Ovaj je mladi Zadranin, koji je pohađao gimnaziju Jurja Barakovića, naime, ostvario je 100 postotni rezultat iz matematike (viša razina) i fizike na ovogodišnjoj državnoj maturi. Time se našao u probranom društvu budući da je osim njega još 53 drugih ostvarilo isti uspjeh ih matematike, a samo još osam učenika iz cijele Hrvatske tako sjajan uspjeh iz fizike.

>> Objavljeni konačni rezultati državne mature

Ipak, Ante je skroman, pa kaže da se za polaganje jednog od najvažnijih ispita u svom životu nije posebno pripremao: "Nisam imao neku posebnu pripremu za maturu. Smatrao sam da već s akumuliranim znanjem u četiri godine obrazovanja u gimnaziji i iskustvom s natjecanja mogu ostvariti odličan rezultat. Jedina priprema mi je bilo rješavanje prošlogodišnjih matura", kazao je za Index.

Ali bez obzira na to što posebne pripreme nije bilo, Ante smatra da sve skupa nikako nije moglo dobro proći bez jednog ključnog faktora - samopouzdanja: "Dva tjedna prije mature sam se zapitao o svojim ciljevima, posebno iz matematike i fizike, te mi je pala na pamet mogućnost za stopostotnim učinkom. Pitao sam svoju profesoricu iz matematike što misli o tome, na što je ona kazala da smatra da to definitivno mogu postaviti kao cilj. To me je navelo da u glavi odlučim da je jedino 100 posto uspjeh. Nakon završetka mature sam imao pozitivan osjećaj što se tiče oba ispita, ali ipak nisam mogao biti potpuno siguran da ću ostvariti takav rezultat".

A dok su se neki žalili i mučili s matematičkim zadacima (doduše s razine B), on s time nije imao problema: "Tijekom rješavanja matematike nisam naletio ni na jedan veliki problem, stoga sam imao osjećaj da će to dobro završiti", kazao je, ali i dodao: "Kod fizike je bilo malo drukčije. Naišao sam na dva zadatka kod kojih je trebalo stati i malo duže razmisliti. Mali problem je bio u tome što ako pogriješiš u postupku, neće ti ostati mjesta za ispravak u ispitnoj knjižici. Ali, ipak je na kraju završilo dobro".

Antu sad očekuje studiranje na PMF-u, a nakon tri godine preddiplomskog želio bi upisati diplomski smjer "Računarstvo i matematika" da se osposobi za posao u softverskom inženjerstvu. Za kraj je dodao i da ga prilično privlači odlazak u inozemstvo: "Volio bih svakako neko vrijeme provesti u inozemstvu, da osjetim malo brži životni tempo i atmosferu".
 

Pročitajte više